Održan sastanak Privrednog savjeta

KOTOR VAROŠ, 16. OKTOBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan upoznao je članove Privrednog savjeta na današnjoj sjednici o odluci Skupštine opštine Kotor Varoš da se usvoji rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 13.700.000 KM, što je za 63 odsto više od prvobitnog budžeta od 8,4 miliona KM.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan rekao je da je rebalans budžeta predložen zbog povećanja prihoda po osnovu zaduženja opštine Kotor Varoš putem druge emisije obveznica u iznosu od pet miliona KM.

Kreditom će biti izmirene obaveze iz prve emisije obveznica u iznosu od 2.340.000 KM, a preostali dio novca predviđen je za izgradnju nove zgrade opštinske uprave prema regulacionom planu koji je ranije utvrđen“, rekao je Sakan.

Vlada Republike Srpske je iz programa Javnih investicija za ovu godinu obezbijedila 280.000 KM za tri projekta na području opštine Kotor Varoš, što je, takođe, uticalo na povećanje budžeta.

Za rješavanje problema putne infrastrukture u mjesnoj zajednici Maslovare izdvojeno je 130.000 KM, za rekonstrukciju i sanaciju zgrade Fudbalskog kluba „Mladost“ 70.000 KM, a za sanaciju Narodne biblioteke 80.000 KM.

Predstavnici Odjeljenja za prostorno uređenje i Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove informisali su članove Privrednog savjeta o stanju predmeta upotrebne dozvole Sportske dvorane u okviru SŠC „Nikola Tesla“.

Zaključak je da se do naredne sjednice Privrednog savjeta pripremi informacija o izdavanju upotrebne dozvole Sportske dvorane.

Neophodno je napraviti projekat izvedenog stanja i novi elaborat o svim radnjama koje treba preduzeti, a za tu namjenu je potrebno izdvojiti oko 15.000 KM“, istakao je načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Slobodan Gelić.

Drugi vrlo važan zaključak je da se pripremi projektna dokumentacija za izgradnju autobuskog stajališta u Knez Mihajlovoj ulici za potrebe industrijske zone, kako bi se smanjile gužve prilikom dolaska i odlaska radnika na posao.

Usvojena je informacija oko preduzimanja aktivnosti oko predaje na upotrebu izgrađene priključke u okviru projekta „Rekonstrukcija gradske vodovodne mreže i proširenje kanalizacione mreže“.

Članovi Privrednog savjeta su složni u ocjeni da je neophodno osvijetliti sportske terene kod Osnovne škole „Sveti Sava“ i kod SŠC „Nikola Tesla“, gdje se okuplja veliki broj đaka, sportista i rekreativaca.

Iako se u ovoj godini počelo sa uklanjanjem nekolicine starih objekata, koji se nalaze duž glavne gradske ulice, postoje određeni imovinski problemi a vode se i sudski sporovi, tako da je nemoguće u predviđenom roku ukloniti iste, a sve u cilju kako bi glavna ulica dobila ljepši izgled.

0

Počela sanacija gradskog kupališta

KOTOR VAROŠ, 17. SEPTEMBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i direktor JP „Vode Republike Srpske“ Milan Kikić obišli su danas gradsko kupalište „Bjeline“, gdje su počeli radovi na postavljanju obaloutvrde i sanaciji pješačke staze, koja je značajno devastirana nakon majskih poplava 2014. godine.

Sakan je upoznao Kikića o realizaciji zajedničkog projekta opštine Kotor Varoš i JP „Vode Republike Srpske“ u vrijednosti 52.200 KM.

U prvoj fazi ovog projekta biće sanirana obaloutvrda desne obale rijeke Vrbanje u reonu kupališta dužine 40 metara, a zatim će biti sanirana i pješačka staza“, naglasio je Sakan.

Direktor JP „Vode RS“ Milan Kikić je istakao da je lokalna uprava na vrijeme pripremila projektnu dokumentaciju nakon čega se krenulo sa radovima.

Plan je da radovi na realizaciji ovog projekta budu završeni početkom novembra“, poručio je Kikić.

Izvođenjem projektnih aktivnosti osigurala bi se u značajnoj mjeri obala rijeke Vrbanje od eventualnih poplava.

Izvođač radova je preduzeće „Dekol“ iz Kotor Varoša.

0

Obezbijeđeno još 50.000 KM za izgradnju vodovoda prema Zabrđu

KOTOR VAROŠ, 14. SEPTEMBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan potpisao je danas u Sarajevu sporazum sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihom Borovac, na osnovu kojeg će biti odobreno dodatnih 50.000 KM za izgradnju vodovoda prema Zabrđu.

Resorno ministarstvo je za izgradnju vodovoda, koja se odvija u tri faze, ukupno izdvojilo 150.000 KM.

U prvoj fazi, koja je pri kraju, vodovod se radi do polovine Zabrđa iz pravca Kotor Varoša u dužini od 1.500 metara, u drugoj slijedi nastavak radova do Osnovne škole „Sveti Sava“, a u posljednjoj do Podbrđa.

Nakon što nam je u aprilu odobren maksimalan iznos od 100.000 KM uspjeli smo dobiti dodatna sredstva na novom javnom pozivu, koja ćemo iskoristiti za nastavak izvođenja radova. Uvjeren sam da ćemo i kroz druge projekte i donacije obezbijediti neophodna sredstva za ovu kapitalnu investiciju“, rekao je načelnik opštine Zdenko Sakan.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac izjavila je da infrastrukturni projekti potpomažu održiv razvoj lokalnih zajednica.

Kroz infrastrukturne i projekte elektrifikacije za povratnička naselja direktno pomažemo i razvoj lokalnih zajednica. Ovo su dobri primjeri saradnje sa lokalnim zajednicama kroz koju zajednički rješavamo veoma krupna pitanja“, naglasila je Borovčeva.

0

Svečano otvoren novi blok Doma zdravlja

KOTOR VAROŠ, 10. SEPTEMBRA – Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, izvršni direktor fondacije “Hajdar Alijev” iz Azerbejdžana Anar Alakbarov, načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i direktor Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon” Vladimir Bibić svečano su otvorili novosagrađeni moderni zdravstveni blok Doma zdravlja.

Riječ je o objektu koji se prostire na površini od 850 metara kvadratnih, a novac za izgradnju u iznosu od 1,5 miliona KM je obezbijedila fondacija “Hajdar Alijev”.

Izvršni direktor fondacije “Hajdar Alijev” iz Azerbejdžana Anar Alakbarov je rekao novinarima da će ovaj objekat imati višestruku namjenu, a ujedno će biti stvoreni uslovi za bolju medicinsku pomoć.

Izgradili smo oko 500 škola i podržali niz projekata koji se tiču zdravstvene zaštite u svijetu, a posebno smo ponosni na ovaj objekat Doma zdravlja, koji će ostati kao trajna uspomena na saradnju sa prijateljima iz Kotor Varoša“, istakao je Alakbarov.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić je izrazio zadovoljstvo što je ovaj projekat uspješno realizovan.

Riječ je o najozbiljnijim radovima od izgradnje Doma zdravlja `Sveti Pantelejmon`, nakon 40 godina, prije svega zahvaljujući donaciji prijatelja iz Azerbejdžana koja nije imala samo materijalnu vrijednost, već je predstavljala i simbol prijateljstva i podrške stanovnicima Kotor Varoša“, naglasio je Ivanić.

Upravo je na inicijativu gospodina Ivanića fondacija iz Azerbejdžana donirala sredstva za izgradnju novog bloka Doma zdravlja, čime će biti unaprijeđen kvalitet rada i usluga medicinskog osoblja.

Rukovodstvo opštine Kotor Varoš je u značajnoj mjeri pružilo podršku radovima u krugu Doma zdravlja.

Svjesni činjenice koliki je problem pacijentima predstavljao prilazni put krenulo se u asfaltiranje istog i za tu namjenu, kao i za uređenje kompletnog kruga ove ustanove, iz opštinskog budžeta izdvojeno je 96.000 KM.

Ovo je jedan od najvažnijih dana za sve Kotorvarošane i radnike Doma zdravlja, a ono što raduje je podatak da je izgradnja kompletnog objekta okončana u predviđenom roku uz visok nivo kvaliteta izvedenih radova“, poručio je Sakan.

Direktor kotorvaroškog Doma zdravlja Vladimir Bibić je rekao da je ovo ogledan primjer kako se gradi infrastruktura koja će koristiti građanima i kako se zajednički mogu uraditi krupne stvari.

Izgradnjom savremenog Doma zdravlja Kotor Varoš je dobio porodičnu medicinu, hitnu pomoć, stomatologiju, ginekologiju, pedijatriju, laboratoriju, higijensko-epidemiološku zaštitu, usluge 10 konsultanata za različite oblasti dijagnostike i zdravstvene zaštite, kao i moderno sanitetsko vozilo marke `Mercedes`“, zaključio je Bibić.

Savjetnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Grujičić je podsjetio da je Vlada RS uložila značajna sredstva za rekonstrukciju postojećeg objekta Doma zdravlja, čime su poboljšali uslove za liječenje 12.308 registrovanih pacijenata u devet timova porodične medicine.

U znak zahvalnosti za izgradnju novog objekta Doma zdravlja načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan uručio je izvršnom direktoru fondacije “Hajdar Alijev” Anarau Alakbarovu najviše opštinsko priznanje, Zlatnu povelju.

Takođe, prigodan poklon, umjetničku sliku kotorvaroškog slikara Branka Rusmira, uručio je direktor Doma zdravlja Vladimir Bibić prijateljima iz Azerbejdžana.

Bibić je uručio i zahvalnicu srpskom članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću u znak zahvalnosti za podršku u izgradnji novog bloka Doma zdravlja, objekta na koji su Kotorvarošani s pravom ponosni.

Pored ličnosti iz političkog i javnog života Kotor Varoša, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine svečanom otvaranju novog bloka Doma zdravlja prisustvovali su brojni stanovnici ove lokalne zajednice.

U zabavnom dijelu programa nastupio je djevojački ansambl “Žubor”.

0

Čubrilović: Kotor Varoš – opština sa jasnom vizijom razvoja

KOTOR VAROŠ, 29. AVGUSTA – „Kotor Varoš je izuzetno uređena lokalna zajednica koja ima jasnu viziju razvoja“, rekao je novinarima predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović nakon razgovora sa načelnikom opštine Zdenkom Sakanom.

Čubrilović je rekao da je imao konstruktivan razgovor sa Sakanom i da ga raduje činjenica da je ovo opština koja ima povoljan poslovni ambijent.

Veliki broj zaposlneih radnika je garant ostanka ljudi na ovim prostorima, a u Kotor Varošu je razvoj privrede na najvišem nivou“, dodao je Čubrilović.

Čubrilović i Sakan su danas obišli dionicu regionalnog puta Kotor Varoš – Kneževo i izrazili zadovoljstvo dinamikom radova.

Ukupno će do kraja septembra biti asfaltirano 14 kilometara ovog puta, a nakon završetka svih radova građani dvije lokalne zajednice dobiće moderan put koji će povezivati Kotor Varoš i Kneževo“, naglasio je Čubrilović.

Vlada Srpske dala je saglasnot „Putevima Srpske“ za kreditno zaduženje u iznosu od 7,98 miliona KM za nastavak gradnje regionalnog puta Kotor Varoš – Kneževo, a ukupna vrijednost radova je 18 miliona KM.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan naglasio je značaj završetka izgradnje ovog regionalnog puta, koji će olakšati život stanovništvu dvije opštine, ali i doprinijeti njihovom razvoju.

Završetkom izgradnje ovog puta dvije lokalne zajednice će biti još snažnije povezane, a samim tim biće podstaknut njihov razvoj“, poručio je Sakan.

Predsjednik NS RS Čubrilović i načelnik Sakan razgovarali su i o modernizaciji tri kilometra magistralnog puta u Kotor Varošu, odnosno postavljanju novog asfalta, jer je projekat sanacije i rekonstrukcije gradske vodovodne mreže i proširenje kanalizacione mreže završen.

Dogovoreno je da se nakon pribavljanja dokumentacije i rješavanja imovinskih problema saniraju i dva mosta u mjesnoj zajednici Šiprage, preko kojih se odvija teretni saobraćaj, ali i da se izvrši rekonstrukcija makadamskog puta prema Kruševu Brdu.

Po riječima Čubrilovića pomenute investicije će ući u program rješavanja za iduću godinu.

0

Vlada RS ulaže 290.000 KM u Dom zdravlja

KOTOR VAROŠ, 27. AVGUSTA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas sa načelnikom opštine Kotor Varoš Željkom Cvijanović o novim projektima i mogućnostima ulaganja u kotorvaroški Dom zdravlja.

Cvijanovićeva je istakla da je Vlada RS u prethodnom periodu iz Razvojnog programa uložila oko 70 miliona KM u opštinu Kotor Varoš, te da je bilo 11 miliona KM povoljnih plasmana IRB-a.

U ovoj godini smo plasirali 480.000 KM, kojima ćemo podržati sanaciju lokalnih puteva, rekonstrukciju Narodne biblioteke, sanaciju Osnovne škole u Maslovarama i prostorije Fudbalskog kluba Mladost“, rekla je Cvijanovićeva.
Ona je istakla da su dogovorena nova ulaganja u Dom zdravlja.

Danas smo dogovorili na osnovu zahtjeva iz opštine i Doma zdravlja da ćemo podržati sa 250.000 KM da se riješi građevinski dio, kojim će se tretirati ginekologija i laboratorija, a ja sam obećala da ću kao predsjednik Vlade RS iz drugih sredstava omogućiti kupovinu novog ultrazvuka u vrijednosti 40.000 KM, tako da se možemo pohvaliti da ćemo u potpunosti rekionstruisati ginekologiju i laboratoriju“, poručila je Cvijanovićeva i dodala da je raduje činjenica da kotorvaroški Dom zdravlja redovno izmiruje svoje obaveze.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je naglasio da rukovodstvo lokalne zajednice želi dobru saradnju sa svim nivoima vlasti, pa tako i sa Vladom RS.

Upoznali smo premijerku sa našim problemima i prioritetima, do sada smo te probleme riješavali isključivo iz našeg budžeta, imamo određenih problema sa sanacijom lokalnih makadamskih puteva, sa vodovodom i kanalizacijom, ali vjerujemo da ćemo uz podršku Vlade RS uspjeti jedan dio tih problema riješiti“, zaključio je Sakan.

0

105.000 KM za sanaciju gradskog kupališta „Bjeline“

KOTOR VAROŠ, 23. AVGUSTA – U prisustvu načelnika opštine Kotor Varoš Zdenka Sakana danas su predstavnici UNDP-a i građevinskog preduzeća „Dekol“ potpisali Aneks ugovora o realizaciji projekta „Osiguranje obale rijeke Vrbanje“ u vrijednosti 105.000 KM.

Aneksom je predviđeno osiguranje obale Vrbanje na gradskom kupalištu „Bjeline“ postavljanjem gabionske obaloutvrde u dužini od 154 metra do mosta.

Radovi na lokalitetu gradskog kupališta počinju krajem avgusta i trajaće 60 dana, čime bi u značajnoj mjeri sanirali oštećenja nastala tokom majskih poplava 2014. godine“, istakao je načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i dodao da je učešće opštine u ovom projektu 30 odsto od predviđenih sredstava.

Nastavkom izgradnje gabionske obaloutvrde saniraće se oštećenja na desnoj obali rijeke Vrbanje u dužini od 340 metara.

0

Kotor Varoš – primjer dobre prakse u oblasti privrede i ekonomskog razvoja

KOTOR VAROŠ, 22. AVGUSTA – U uslovima u kojima Republika Srpska doživljava najveći negativni migracioni i populacioni saldo od svog osnivanja opština Kotor Varoš predstavlja primjer dobre prakse u oblasti privrede i ekonomskog razvoja, zaključak je Privrednog foruma koji je večeras održan u Kotor Varošu u prisustvu 40 lokalnih privrednika.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je istakao da je primjer ove lokalne zajednice od strateške važnosti u cilju ne samo ekonomskog rasta i razvoja, nego i osiguranja ostanka ljudi na našim prostorima.

Da bi se poboljšao privredni ambijent u Republici Srpskoj jedna od ključnih stvari je smanjenje poreza i doprinosa na plate, koji su previsoki, što rad čini skupim i ne stimuliše zapošljavanje“, istakao je Ivanić i dodao da je potrebna promjena imidža zemlje kako bi se privukle investicije.

Po riječima Ivanića veliki problem je hronični budžetski deficit, koji je doveo do velikih zaduženja, a poreska opterećenja su proizvela sivu ekonomiju.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je u obraćanju lokalnim privrednicima poručio ova lokalna zajednica ima formiranu privredu, koja je uspostavljanjem Privrednog savjeta još više unaprijeđena.

Kotor Varoš zavisi od svojih privrednika, oni su kičma razvoja opštine, i da nema njih ni naša lokalna zajednica ne bi bila tu gdje jeste“, rekao je Sakan.

On je naglasio da i pored toga postoje pojedini problemi sa kojima se privreda susreće, poput nedostatka kvalifikovane radne snage i analiziranja projekcija budućih investicija i za tu namjenu potrebnog broja radnika.

Na Privrednom forumu, čija je tema bila „Privreda kao strateški nacionalni interes – uloga i značaj lokalne zajednice“, govorili su još docent na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Jelena Trivić, ekspert u oblasti poreske politike magistar Predrag Duduković i ekspert u oblasti bankarstva doktor Mirjana Stojanović.

0

Asfaltirana dionica puta Dabovci – Novaci

KOTOR VAROŠ, 20. AVGUSTA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan obišao je danas dionicu lokalnog puta Dabovci – Novaci, gdje je u toku završna faza i postavljanje asfalta na ovoj lokaciji u dužini od 280 metara.

Radovi su tekli predviđenom dinamikom, a izvođač je bilo preduzeće Petrović d.o.o.

Shodno planu utroška za realizaciju infrastrukturnih projekata planirano je da na području opštine ove godine bude asfaltirano 2 kilometra i 700 metara lokalnih puteva“, istakao je Sakan i dodao da je vrijednost ove investicije 30.000 KM.

Sredstva za ovu namjenu su obezbijeđena od naknade za korištenje šuma i šumskog zemljišta za razvoj nerazvijenih dijelova opštine sa kojih potiču prodati šumski drvni sortimenti u iznosu od 350.000 KM.

Opština Kotor Varoš će u 2018. godini na 13 lokacija izvršiti modernizaciju i sanaciju lokalnih puteva.

0

Počeli radovi na izgradnji vodovoda prema Zabrđu

KOTOR VAROŠ, 13. AVGUSTA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan obišao je danas radove na izgradnji prve dionice vodovoda prema mjesnoj zajednici Zabrđe.

Sredstva za ovu investiciju u iznosu od 100.000 KM su odobrena nakon potpisanog sporazuma sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Riječ je o trećini procijenjene vrijednosti projekta izgradnje vodovoda, koja će se odvijati u tri faze. U prvoj bi vodovod trebao stići do polovine Zabrđa iz pravca Kotor Varoša, u drugoj do Osnovne škole „Sveti Sava“, a u posljednjoj do Podbrđa.

Odobren nam je projekat za vodovod prema Zabrđu, za koji smo dobili maksimalni iznos od 100.000 KM. Taj novac iskoristićemo za jednu fazu izgradnje pomenutog vodovoda i uvjereni smo da ćemo i kroz druge projekte i donacije obezbijediti preostala neophodna sredstva“, poručio je Sakan.

Izvođač radova je preduzeće „Dekol“ Kotor Varoš, a izgradnjom vodovoda biće riješen problem neadekvatnog snabdijevanja pitkom vodom.

0
Page 1 of 6 12345...»