Sakan i Piličić obišli pogone “Sim Tehnika” i “Dermala

KOTOR VAROŠ, 11. NOVEMBRA – Generalni konzul Hrvatske u Banjaluci Zoran Piličić posjetio je danas fabrike mašinskih proizvoda “Sim tehnik” i obuće “Dermal”, koje zapošljavaju 1.400 radnika i najuspješniji su domaći investitori u mašinskoj i obućarskoj industriji u Kotor Varošu.

Velika je stvar opstati u vrijeme aktuelne pandemije virusa korona, a raduje činjenica da radnici nisu otpuštani, nego se u kontinuitetu radi na zapošljavanju i stvaranju boljih uslova za rad“, rekao je Piličić.

On je naveo da se u ovim fabrikama radi po evropskim standardima i da su one izvozno orijentisane.

Piličić je izrazio zadovoljstvo što je na području opštine Kotor Varoš u protekle dvije godine uloženo 2.600.000 KM, zahvaljujući programu Regionalnog stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica i Projektu rekonstrukcije stambenog fonda.

Nastojaćemo da realizujemo nove projekte za povratnike i interno raseljene ljude svih nacionalnosti jer je Kotor Varoš opština sa najmanjom stopom nezaposlenosti i kao takva je privlačna za život“, rekao je Piličić i dodao da će kao rođeni Kotorvarošanin nastojati da unaprijedi svaku saradnju sa opštinom.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan rekao je da je saradnja sa predstavnicima hrvatskog naroda na visokom nivou i da je neophodno zajedničkim snagama rješavati životne probleme.

Nastojimo stvarati jednake uslove za kvalitetan društveni život na cijelom gradskom području, tako da je naša obaveza da pružimo pomoć u realizaciji projekata koji će dodatno podstaći građane na još veću participaciju u društvenim procesima“, rekao je Sakan.

On je izrazio nadu da će dosadašnja uspješna saradnja sa Konzulatom Hrvatske u Banjaluci biti nastavljena i poboljšana.

0

Načelnik Sakan obišao novi pogon „Arboreka“

KOTOR VAROŠ, 10. NOVEMBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan posjetio je novi pogon „Arboreka“, koji je osnovan 2009. godine u okviru Fagus grupe nastavljajući tradiciju i kapacitete bivše „Privrede drveta“ a.d. Kotor Varoš.

Načelnik Sakan je upoznat sa poslovnim planovima „Arboreka“ do kraja ove godine, kao i sa strateškim pravcima u narednom periodu.

Masivne drvene ploče bukve i hrasta, koje se proizvode u ”Arboreku” su 100 odsto izvozni proizvod. Raduje me što u ovom preduzeću stalno povećavaju broj zaposlenih, ali i što konstantno, bez obzira na posljedice virusa korona, raste vrijednost izvoza i broj zaposlenih“, rekao je Sakan.

Masivne ploče se proizvode na postrojenju WEINIG profi presi, a vlažnost drveta je do 12%. Masivne ploče imaju široku primjenu u proizvodnji namještaja, polica, plakara, kuhinja, stolova i ploča za stolove i gazišta za stepenice.

0

Izgradnja kanalizacione mreže na Ripištu u završnoj fazi

KOTOR VAROŠ, 27. OKTOBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan obišao je danas gradilište u ulici Vladike Nikolaja Velimirovića u naselju Ripište, gdje su u toku radovi na izgradnji kanalizacione mreže.

Riječ je o projektu vrijednom 146.000 KM, koji zajednički finansiraju opština Kotor Varoš i izvođač radova Komunalno preduzeće /KP/ „Bobas“.

Realizacijom ovog projekta riješiće se višegodišnji problem nepostojanja kanalizacione mreže i stvaranja normalnih uslova za život 65 domaćinstava ovog kraja“, rekao je Sakan.

Kanalizaciona mreža je prethodno urađena u Vidovdanskoj i u ulici Nikole Pašića.

Direktor KP „Bobas“ Slobodan Jurić je istakao da je u prvoj fazi projekta izgrađen primarni kolektor u dužini od 150 metara, a polaganjem novog cjevovoda trajno će biti riješen problem vodosnabdijevanja mještana ovog kraja.

Projektom je planirano da se u ulicama polažu dvoslojne korugovane cijevi, a u mi u preduzeću ćemo shodno dinamičkom planu izvođenja radova okončati iste u narednih 15 dana, ukoliko budu povoljne vremenske prilike“, zaključio je Jurić.

0

Asfaltirano još devet ulica na području opštine

KOTOR VAROŠ, 26. OKTOBRA – Asfaltiranjem devet lokalnih puteva nastavljene su aktivnosti predviđene planom kapitalnih investicija, a iz opštinskog budžeta za ovu namjenu je izdvojeno 114.600 KM.

Za asfaltiranje spoja ulica Stefana Dečanskog i Stefana Nemanje u naselju Ripište izdvojeno je 11.200 KM, dok je vrijednost radova na asfaltiranju ulice Stefana Dečanskog iznosila 9.600 KM.

U mjesnoj zajednici u naselju Podosoje je za asfaltiranje dionice puta izdvojeno 25.000 KM.

Za modernizaciju puta u Gornjoj i Donjoj Slatini je izdvojeno 29.200 KM.

Asfaltirane su ulice Desanke Maksimović i Dositeja Obradovića, a ukupni troškovi su iznosili 16.700 KM, dok je za asfaltiranje dvije ulice u naselju Ripište izdvojeno 22.900 KM.

Radovi su oknočani u predviđenom roku, a izvođači su bili preduzeća „Planum“ i „Petrović“.

Realizacijom ovih projekata povećana je dužina modernizovanih puteva na području opštine Kotor Varoš i na taj način olakšan saobraćaj korisnicima, uz značajnu uštedu na njihovom održavanju.

0

97.000 KM za modernizaciju puteva u Maslovarama

KOTOR VAROŠ, 22. OKTOBRA – Iz budžeta opštine Kotor Varoš je za asfaltiranje lokalnih puteva na četiri lokacije u mjesnoj zajednici Maslovare izdvojeno 97.000 KM.

Načelnik opštine Zdenko Sakan rekao je da je ovo nastavak aktivnosti koje su predviđene planom kapitalnih investicija.

Realizacijom ovih projekata značajno je poboljšana putna infrastruktura u Maslovarama, a svi radovi su završeni u predviđenom roku“, istakao je Sakan.

Za modernizaciju puta Maslovare – Lauši i jedne ulice u naselju Lauši izdvojeno je 58.000 KM.

U naselju Stevanovina je završeno asfaltiranje dionice puta u vrijednosti od 22.000 KM, dok je za modernizaciju puta Vukove njive – Brežđe iz budžeta izdvojeno 17.000 KM.

Izvođač radova bilo je preduzeće „Planum“ iz Teslića.

0

Nastavak modernizacije puta u Donjim Borcima

KOTOR VAROŠ, 5. OKTOBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan obišao je dionicu puta u dužini od 225 metara u Donjim Borcima, koja je danas asfaltirana.

Po riječima načelnika opštine Kotor Varoš Zdenka Sakana ovo je nastavak aktivnosti koje su predviđene planom kapitalnih investicija, uz podsjećanje da je prošle godine u ovom naselju asfaltirana dionica puta u dužini od 455 metara.

„Riječ je o projektu koji je bio predviđen planom kapitalnih investicija, asfaltna traka je širine tri metra, biće izrađene i bankine, a ukupna vrijednost radova je 24.850 KM“, istakao je Sakan i dodao da su radovi završeni u predviđenom roku.

Izvođač radova na asfaltiranju pomenute dionice je bilo preduzeće „Planum“ iz Teslića.

0

Asfaltirana dionica puta u naselju Novakovići

KOTOR VAROŠ, 6. OKTOBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan obišao je danas dionicu lokalnog puta u mjesnoj zajednici Vrbanjci u naselju Novakovići, gdje je postavljen asfaltni sloj u dužini od 268 metara.

Radovi su tekli predviđenom dinamikom, a izvođač je bilo preduzeće „Planum“ iz Teslića.

Riječ je o projektu koji je bio predviđen planom kapitalnih investicija, asfaltna traka je širine tri metra, biće izrađene i bankine, a ukupna vrijednost radova je 29.350 KM“, istakao je Sakan i dodao da je ova dionica sada spojena sa magistralnim putem M-4.

Treba napomenuti da je opština Kotor Varoš takođe finansirala izgradnju dionice puta Dabovci – Novakovići u dužini od 280 metara, a vrijednost ove investicije je iznosila 30.000 KM.

0

Za asfaltiranje ulica i sanaciju puteva 104.000 KM

KOTOR VAROŠ, 11. SEPTEMBRA – Iz budžeta opštine Kotor Varoš izdvojeno je 104.000 KM za asfaltiranje jedne gradske ulice i modernizaciju tri lokalna puta.

Modernizacija lokalnih saobraćajnica, po riječima načelnika opštine Kotor Varoš Zdenka Sakana, realizuje se u skladu sa planom kapitalnih investicija.

Ovo je nastavak aktivnosti na modernizaciji i sanaciji lokalnih puteva, što je od opšteg značaja za sve građane naše opštine“, naglasio je Sakan.

U mjesnoj zajednici Zabrđe, u naselju Tovladić, asfaltirana je dionica puta Urije-Rašće Brdo u dužini od 250 metara u vrijednosti 31.700 KM.

Asfalt je nakon 15 godina dobilo i naselje Kremenik kod Zabrđa u dužini od 250 metara, a za ovu namjenu je izdvojeno 24.735 KM.

Za sanaciju klizišta i i modernizaciju puta u naselju Novo Selo u mjesnoj zajednici Zabrđe izdvojeno je 11.000 KM.

Vrijednost radova na dijelu ulice Vojvode Stepe Stepanovića u dužini od 200 metara iznosila je 35.450 KM.

Izvođač radova bilo je preduzeće Petrović d.o.o.

0

Trajno riješiti problem grijanja u sportskoj dvorani

KOTOR VAROŠ, 9. SEPTEMBRA – Na današnjoj redovnoj sjednici Privrednog savjeta opštine Kotor Varoš zaključeno je da je neophodno trajno riješiti problem grijanja u kotorvaroškoj sportskoj dvorani, kako bi ovaj objekat dobio upotrebnu dozvolu.

U narednom periodu je neophodno obezbijediti finansijska sredstva kako bi ovaj problem bio riješen, odnosno kako bi korisnici sportske dvorane imali optimalne uslove za održavanje treninga i odigravanje utakmica“, istakao je načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan.

Sekretar Područne privredne komore Aleksandar Ljuboja je rekao da su u toku pregovori na uređenju radioice za praktičnu nastavu koja se nalazi iza zgrade bivšeg radničkog univerzuteta u Kotor Varošu.

U toku je postupak apliciranja ovog projekta za donatorska sredstva uz podršku Privredne komore, a nakon razgovora sa Radovanom Bajićem, predsjednikom Udruženja poslodavaca bankarsko-finansijskih i osiguravajućih organizacija Republike Srpske i direktorom NLB banke, optimističan sam u pogledu rješavanja ovog problema“, poručio je Ljuboja.

Načelnik Odjeljenja za privredu Srđan Ćorić je informisao članove Privrednog savjeta o poslovanju privrednih subjekata opštine Kotor Varoš za 2019. godinu, koja je urađena u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske i APIF-om, a na osnovu završnih računa 98 privrednih subjekta.

Prosječna neto plata na području opštine Kotor Varoš u 2019. godini je iznosila 789 KM, dok je u Republici Srpskoj 906 KM.

Broj zaposlenih radnika na području opštine Kotor Varoš u 2019. godini je povećan u odnosu na 2018. godinu za 189 radnika ili za 3,45 %, a u odnosu na 2017. godinu veći je za 319 radnika ili za 5,84 %.

Izvoz je povećan u odnosu na 2018. godinu za 8,61 %, a u odnosu na 2017. godinu za 15,51 %. Uvoz je u odnosu na 2018. godinu povećan za 16,5 % dok je u odnosu na 2017. godinu poveđan za 25,51 %.

Spoljnotrgovinski saldo je negativan i manji je u odnosu na 2018. godinu za 11,7 % a u odnosu na 2017. godinu takođe negativan godinu i manji za 10,5 %.

Prema prikazanim uporednim privrednim pokazateljima, privredni ambijent na području opštine Kotor Varoš je povoljniji u odnosu na većinu opština u regiji.

0

Saradnja sa privrednicima na visokom nivou

KOTOR VAROŠ, 9. SEPTEMBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan organizovao je sastanak sa vlasnicima i direktorima fabrike obuće „Dermal“ i preduzeća „Sim Tehnik“ Radenkom Bubićem i Ivom Marićem.

Načelnik Sakan je sazvao ovaj sastanak zato što poslovno okruženje zahtijeva i permanentno zajedničko djelovanje privrednika i lokalne zajednice, te se u skladu s tim poduzimaju koraci za unapređenje poslovne klime u opštini Kotor Varoš.

On je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da vlasnici ovih kompanija stalno proširuju proizvodne pogone i ulažu znatna sredstva u nove investicije.

Jedna smo od rijetkih opština u BiH koja ima suficit u izvozu upravo zahvaljujući privrednim subjektima u mašinskoj i obućarskoj industriji. Kotor Varoš je opština sa povoljnim poslovnim okruženjem i mi ćemo sigurno, u skladu sa dosadašnjim priznanjima i sertifikatima, nastaviti jačanje saradnje sa privrednim sektorom“, poručio je Sakan.

Bubić i Marić su se složili u ocjeni da su ovakvi sastanci prilika da se zajednički razmotri sve ono što opterećuje privredu i privrednike na području opštine.

Na ovaj način želimo da intenziviramo našu saradnju u budućem periodu, saradnju koja će biti osnova za budući razvoj, tj. realizaciju razvojnih projekata“, zajednički je zaključak učesnika današnjeg sastanka.

0
Page 1 of 17 12345...»