Građani razgovarali sa rukovodstvom opštine

KOTOR VAROŠ, 10. DECEMBRA – U prostorijama Mjesne zajednice Kotor Varoš održan je „Razgovor sa građanima“, na pitanja Kotorvarošana odgovarali su načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan, zamjenik načelnika opštine Mladen Trivunović i narodni poslanik Nedeljko Glamočak.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je informisao sugrađane o problemima na području opštine i načinu njihovog rješavanja.

Opština Kotor Varoš stabilno funkcioniše, te svakodnevno kontaktira sa građanima, s ciljem rješavanja njihovih problema. Dio planiranih ciljeva uspjeli smo ostvariti u proteklom periodu, dok ćemo dio nastojati da riješimo kroz naredne aktivnosti“, rekao je Sakan.

Zamjenik načenika opštine Kotor Varoš Mladen Trivunović je istakao da opština preko nadležnih službi ima uvid u sve probleme.

Razgovor sa građanima je naša svakodnevnica, svaki slobodan trenutak koristimo da saslušamo probleme sugrađana u kabinetu ili na terenu. Građani znaju da nam se uvijek mogu obratiti, te da ćemo pomoći u rješavanju njihovih problema,“ naglasio je Trivunović.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Glamočak, odgovarajući na pitanja građana istakao je da uvijek mogu računati na svoje predstavnike na entitetskom nivou.

Kao izabrani predstavnik u Narodnoj skupštini svakodnevno nastojim da odgovorim na zahtjeve građana opštine Kotor Varoš i da iste proslijedim nadležnim za njihovo rješavanje“, poručio je Glamočak.

U Mjesnoj zajednici Kotor Varoš ističu da su zadovoljni što su se građani odazvali pozivu i iznijeli svoje probleme.

Drago nam je što su građani prepoznali ovakav vid komunikacije i način iznošenja problema, čime se jača povjerenje između vlasti i građana, a ujedno povećava transparentnost rada lokalne uprave“, izjavio je Stanko Tepić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Kotor Varoš.

0

Privredni savjet pozitivno o Nacrtu budžeta

KOTOR VAROŠ, 10. DECEMBRA – Članovi Privrednog savjeta opštine Kotor Varoš su na redovnoj sjednici razmatrali Nacrt rebalansa budžeta za 2019. godinu i Nacrt budžeta za 2020. godinu u iznosu od 9,3 miliona KM.

Skupština opštine Kotor Varoš usvojila je prethodno Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu 11.100.000 KM, što je povećanje za 2.500.000 KM u odnosu prvobitni budžet.

Načelnik opštine Zdenko Sakan rekao je da je rebalans budžeta predložen zbog namjenskih sredstava od kredita za izgradnju nove zgrade opštinske uprave.

Izgradnjom novog objekta opštinske uprave sve službe će biti pristupačnije u pogledu pružanja usluga i investicionih potencijala, dostupnosti informacija i proaktivnosti u rješavanju zahtjeva privrednika“, naveo je Sakan.

U Savjetodavno vijeće srednjoškolskog centra ispred Privrednog savjeta su imenovani Slobodan Jurić i Nemanja Savić, a Odjeljenje za društvene djelatnosti će u saradnju sa rukovodstvom SŠC „Nikola Tesla“ početkom godine pripremiti rješenje o imenovanju navedenog vijeća.

U toku su aktivnosti oko apliciranja za projekat uređenja radionice za praktičnu nastavu u SŠC „Nikola Tesla“ uz podršku Privredne komore Banjaluka.

U okviru zaključka oko predaje na upotrebu novoizgrađene gradske vodovodne i kanalizacione mreže zauzet je stav da nadležno Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i KP „Bobas“ u roku od 90 dana pripreme na usvajanje Odluku o prenosu na upotrebu ove mreže Komunalnom preduzeću, uzimajući u obzir iskustva drugih opština.

Preduzeću “Putevi Republike Srpske” upućen je zahtjev za davanje saglasnosti za projektovanje i izgradnju autobuske stanice kod pilane “EFM” na magistralnom putu M-4 i neophodno je ubrzati aktivnosti kako bi se ovaj projekat realizovao.

Privredni savjet je usvojio prijedlog SŠC „Nikola Tesla“ vezano zua plan upisa u prvi razred srednje škole za narednu školsku godinu.

Prihvaćen je prijedlog rukovodstva preduzeća „Sim Tehnik“ da projekat izgradnje ulične rasvjete na dionici Zabrđe – Šibovi bude predložen za Plan kapitalnih investicija za 2020. godinu.

Predstavnici Privredne komore Banjaluka su informisali Privredni savjet o aktivnostima vezanim za usvajanje Ekonomske politike za 2020. godinu, kao i o mogućnostima apliciranja preduzeća za razvojne projekte i resertifikaciji opština po BFC standardu.

0

Asfaltirana dionica puta u Donjim Borcima

KOTOR VAROŠ, 29. NOVEMBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan zajedno sa saradnicima obišao je dionicu puta u dužini od 455 metara u Donjim Borcima, koja je danas asfaltirana.

Po riječima načelnika opštine Kotor Varoš Zdenka Sakana ovo je nastavak aktivnosti koje su predviđene planom kapitalnih investicija.

Riječ je o projektu koji je bio predviđen planom kapitalnih investicija, asfaltna traka je širine tri metra, biće izrađene i bankine, a ukupna vrijednost radova je 44.500 KM“, istakao je Sakan i dodao da su radovi završeni u predviđenom roku.

Izvođač radova na asfaltiranju pomenute dionice je bilo preduzeće „Planum“ iz Teslića.

0

Asfaltirana dionica puta u Stevanovini

KOTOR VAROŠ, 28. NOVEMBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan obišao je danas radilište u Stevanovini, gdje je asfaltirana dionica puta u dužini od 430 metara.

Po riječima načelnika opštine Kotor Varoš Zdenka Sakana ovo je nastavak aktivnosti koje su predviđene planom kapitalnih investicija.

Radovi su završeni u predviđenom roku, širina puta je tri metra, a vrijednost investicije je 43.000 KM“, istakao je Sakan.

Izvođač radova na asfaltiranju pomenute dionice je bilo preduzeće „Planum“ iz Teslića.

 

0

Usvojen Nacrt rebalansa budžeta od 11.100.000 KM

KOTOR VAROŠ, 28. NOVEMBRA – Skupština opštine Kotor Varoš usvojila je danas Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu 11.100.000 KM, što je povećanje za 2.500.000 KM u odnosu prvobitni budžet.

Načelnik opštine Zdenko Sakan rekao je da je rebalans budžeta predložen zbog namjenskih sredstava od kredita za izgradnju nove zgrade opštinske uprave.

Izgradnjom novog objekta opštinske uprave sve službe će biti pristupačnije u pogledu pružanja usluga i investicionih potencijala, dostupnosti informacija i proaktivnosti u rješavanju zahtjeva privrednika“, naveo je Sakan.

Odbornici lokalnog parlamenta su usvojili i Nacrt budžeta za 2020. godinu u iznosu od 9,3 miliona KM, kao i odluku o njegovom izvršenju.

Takođe, usvojena je odluka o novom kreditnom zaduženju u iznosu od 2 miliona KM, a sredstva će biti utrošena za završetak izgradnje zgrade opštinske uprave i za vanjsko uređenje sa pratećom infrastrukturom, kao i za modernizaciju lokalnih puteva.

U skladu sa Zakonom o protivpožarnoj zaštiti Republike Srpske donijeta je odluka o osnivanju Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice umjesto dosadašnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Skupština je ovlastila načelnika da zajedno sa saradnicima učestvuje u izradi Akcionog plana za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena.

Po novoj skupštinskoj Odluci radno vrijeme nedjeljom za pravna lica i preduzetnike koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost je do 14.00 časova, dok je novo produženo radno vrijeme Dječijeg vrtića “Larisa Šugić” od 05.30 do 16.30 časova.
Usvojen je izvještaj o poslovanju Komunalnog preduzeća /KP/ “Bobas” za prošlu godinu, uz napomenu direktora Slobodana Jurića da je ovo preduzeće prije dvije godine bilo blizu stečajnog postupka, a danas posluje stabilno uz potraživanja blizu 500.000 KM.

Odbornici su usvojili odluku o izmjeni i dopuni Regulacionog plana “Ripište – Bare”, te o prodaji pet parcela neposrednom pogodbom.

Usvojene su informacije o odvozu smeća, snabdijevanju pitkom vodom i prevozu putnika za prošlu godinu, kao i o ostvarenim investicijama u privrednom i javnom sektoru opštine Kotor Varoš.

0

U toku sanacija mosta na potoku Dubočaj prema Momićima

KOTOR VAROŠ, 26. NOVEMBRA – Iz opštinskog budžeta izdvojeno je 17.500 KM za sanaciju mosta na potoku Dubočaj prema naselju Momići.

Riječ je o projektu koji se realizuje u Mjesnoj zajednici Vrbanjci, a šteta je pričinjena tokom posljednjih poplava.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je obišao gradilište i istakao da će po završetku ovog projekta desetak domaćinstava ponovo biti povezani najbližim putem sa gradskim jezgrom.

Nakon betoniranja temelja obalnih stubova i krilnih zidova uslijediće montaža kolovozne konstrukcije od pontonskih nosača koji su prethodno demontirani sa predmetnog mosta“, rekao je Sakan.

Izvođač radova je preduzeće „Dekol“, a ukoliko vremenske prilike dozvole novi most će biti u funkciji u narednih 15 dana.

0

Modernizacija puteva u Donjim Borcima i Stevanovini

KOTOR VAROŠ, 19. NOVEMBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan obišao je dionice puta u Donjim Borcima i Stevanovini, gdje se izvode pripremni radovi na asfaltiranju puteva ukupne dužine 900 metara.

Po riječima načelnika opštine Kotor Varoš Zdenka Sakana ovo je nastavak aktivnosti koje su predviđene planom kapitalnih investicija.

Ovim projektom je planirano da se asfaltiraju dionice puteva u Donjim Borcima (455 metara) i Stevanovini (430 metara), širine tri metra i da se izrade bankine, što će biti završeno u predviđenom roku“, istakao je Sakan i dodao da je vrijednost ovih radova 87.500 KM.

Izvođač radova na asfaltiranju pomenutih dionica je preduzeće „Planum“ iz Teslića.

0

U toku radovi na izgradnji vodovoda prema Podbrđu

KOTOR VAROŠ, 21. OKTOBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i zamjenik načelnika Mladen Trivunović obišli su danas radilište gdje su u toku radovi na trećoj fazi izgradnje vodovoda prema naselju Podbrđe.

Nakon što su prve dvije faze uspješno okončane predstoji sada da se glavni transportsni vod dovede do preduzeća „Sim Tehnik“ i do Osnovne škole „Sveti Sava“.

„Do sada je u ovaj projekat ukupno investirano 200.000 KM. Uvjeren sam da ćemo i kroz druge projekte i donacije obezbijediti neophodna sredstva za ovu kapitalnu investiciju“, istakao je Sakan i dodao da su do sada obezbijeđene dvije trećine novca za ovaj projekat.

Sakan je naglasio da će izgradnjom vodovoda biti riješen problem neadekvatnog snabdijevanja pitkom vodom u mjesnoj zajednici Zabrđe.

Radove u trećoj fazi ovog projekta izvode radnici preduzeća „Dekol“ iz Kotor Varoša, a ukoliko vremenske prilike dozvole treća faza će biti završena u narednih 15 dana.

U toku su i radovi na uređenju korita rijeke Vrbanje ispod mosta u naselju Kotor, gdje se stvaraju uslovi za nesmetano održavanje manifestacije plivanja za Časni krst, dok su postavljanjem obaloutrde i sanacijom pješačke staze okončani radovi na gradskom kupalištu Bjeline.

0

Održan sastanak sa drvoprerađivačima

KOTOR VAROŠ, 18. OKTOBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan sastao se sa drvoprerađivačima sa područja opštine kako bi se analiziralo stanje u ovom sektoru i razgovaralo o njihovom snabdijevanju šumskim drvnim sortimentima.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Igor Zubić i v.d. direktora ŠG „Vrbanja“ Igor Andrić.

Predstavnici drvoprerađivačkih preduzeća sa područja opštine Kotor Varoš su bili jedinstveni u ocjeni da su ugovorene količine šumskih drvnih sortimenata u tekućoj godini nedovoljne za ostvarenje minimalne proizvodnje.

U posljednje vrijeme je primjetna daleko veća isporuka šumskih drvnih sortimenata (kvalitetna oblovina) drvoprerađivačima sa drugih područja. Neophodno je aktivno učešće lokalne zajednice u procesu raspodjele šumskih drvnih sortimenata i prioritetno snabdijevanje lokalnih drvoprerađivača od strane Šumskog gazdinstva“, poručili su lokalni drvoprerađivači.

Vršilac dužnosti direktora ŠG „Vrbanja“ Igor Andrić je naglasio ovo preduzeće daje prijedloge ugovora o snabdijevanju, a uprava Javnog preduzeća donosi konačnu odluku.

Pomoćnik resornog ministarstva Igor Zubić podsjeća da je sličan problem prisutan i u drugim opštinama, te da su potrebe drvoprerađivača za pilanskim trupcima dva i po puta veće od proizvedenih količina u šumama Srpske.

Po njegovima riječima u pripremi je Plan unapređenja proizvodnje u šumarstvu u okviru koga će se razdvojiti firme koje vrše poslove eksploatacije od preduzeća koja vrše poslove cijepanja drveta, kako bi eksploatacija šuma bila finansijski održiva.

Predstavnici opštine su podsjetili na činjenicu da Kotor Varoš raspolaže sa velikim etatom šuma, zbog čega lokalni drvoprerađivači moraju dobiti potrebne količine drvnih sortimenata za nesmetan proces proizvodnje.

Nakon rasprave usaglašeni su i usvojeni sljedeći zaključci:

1) Da se do kraja tekuće godine prioritetno realizju svi ugovori o snabdijevanju šumskih drvnih sortimenata lokalnim drvoprerađivačima
2) Da Javno preduzeće „Šume RS“ i ŠG „Vrbanja“ pronađu mogućnosti dodatnih ugovaranja određenih količina drvnih sortimenata do kraja godine za lokalne drvoprerađivače kojima su realizovani ugovori
3) Da se prilikom raspodjele i ugovaranja snabdijevanja šumskim drvnim sortimentima za 2020. godinu za lokalne drvoprerađivače obezbijedi transparentnost i aktivno učešće načelnika opštine kao predstavnika opštine Kotor Varoš

0

Radovi teku predviđenom dinamikom

KOTOR VAROŠ, 16. OKTOBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan obišao je danas gradilište na kojem se izvode radovi na izgradnji nove zgrade opštinske uprave.

Nakon što su urađeni zemljani radovi i podložno betoniranje stavljena je potrebna hidroizolacija.

Po dinamici radova do kraja sljedeće sedmice biće urađena temeljna ploča debljine 60 cm, u koju će se ugraditi preko 300 kubnih metara betona, a nakon toga se nastavljaju radovi na izgradnji suterenskih zidova“, istakao je Slavko Đukić, vlasnik i direktor građevinskog preduzeća „Građus“, koje je izvođač radova.

Plan je da se do kraja ove godine izgrade dvije visinske ploče iznad prizemlja, tako da će sljedeće godine ostati radovi na izgradnji tri konstruktivne etaže, namjera je da početkom maja objekat bude pokriven.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan položili su 23. septembra kamen temeljac za novu zgradu opštinske uprave. Izgradnja zgrade po sistemu ključ u ruke koštaće 2,6 miliona, a sa opremanjem i namještanjem konačna cijena će dostići oko 3,1 milion KM.

U podrumskom dijelu objekta biće podzemne parking-garaže za potrebe lokalne samouprave, skupštinska sala sa pratećim sadržajem, prostor za arhivu, pomoćni prostor i kotlovnica.

Prizemlje objekta će činiti ulazni hol, portirnica, šalter-sala i kancelarije, koje će biti i na prvom, drugom i trećem spratu gdje će biti smješteni rukovodioci i načelnik opštine.

Rok za izgradnju zgrade je 360 dana, a u slučaju lošeg vremena može biti produžen.

0
Page 1 of 12 12345...»