Završeni radovi na osiguranju obale Vrbanje

KOTOR VAROŠ, 15. MARTA – Radovi u okviru projekta “Osiguranje obale rijeke Vrbanje” vrijednosti 125.000 KM, koji su zajednički realizovali opština Kotor Varoš i UNDP, danas su u potpunosti završeni.

Radnici građevinskog preduzeća “Dekol” postavili su gabionsku obaloutvrdu u dužini od 150 metara, od Gradskog trga nizvodno prema Kotorskom mostu.

Na ovaj način biće zaštićen postojeći kanalizacioni kolektor i pješačka staza, koji su oštećeni tokom majskih poplava 2014. godine“, rekao je načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i dodao da je opština za ovaj projekat izdvojila 43.842 KM.

Proračun potrebne krupnoće kamena za izradu gabionske mreže izvršen je na osnovu prosječne brzine toka na rijeci Vrbanji iz projekta “Izrada mapa opasnosti i mapa rizika od poplava na slivu rijeke Vrbas u BiH”.

Nakon sanacije donjeg dijela gradskog kupališta “Bjeline”, koji je primaran zbog zaštite kolektora, uslijediće sanacija gornjeg dijela kupališta, koji je takođe oštećen tokom majskih poplava 2014. godine.

Izvođenjem projektnih aktivnosti osiguraće se obala rijeke Vrbanje u dužini od 280 metara i zaštititi od poplave područje jedinog gradskog kupališta “Bjeline” površine 8.500 metara kvadratnih.

0

33.938 KM za sanaciju gradskog kupališta „Bjeline“

KOTOR VAROŠ, 31. JANUARA – U prisustvu načelnika opštine Kotor Varoš Zdenka Sakana danas su predstavnici UNDP-a i građevinskog preduzeća „Dekol“ potpisali Aneks ugovora o realizaciji projekta „Osiguranje obale rijeke Vrbanje“ u vrijednosti 33.938 KM.

Aneksom je predviđeno osiguranje obale Vrbanje na gradskom kupalištu „Bjeline“ postavljanjem gabionske obaloutvrde u dužini od 35 metara.

Radovi na lokalitetu gradskog kupališta počinju sutra (1. februar) i trajaće do 15. marta, a nakon postavljanja gabionske obaloutvrde nastojaćemo da saniramo oštećenja na pješačkoj stazi nastala tokom majskih poplava“, istakao je načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan.

Sakan je zajedno sa predstavnicima UNDP-a i izvođača radova obišao donji dio gradskog kupališta „Bjeline“, gdje se postavlja gabionska obaloutvrda u dužini od 150 metara, od Gradskog trga nizvodno prema Kotorskom mostu.

Po riječima Sakana radovi su pri kraju, a na ovaj način biće zaštićen postojeći kanalizacioni kolektor i pješačka staza.

Izvođenjem svih projektnih aktivnosti osigurali bi obalu rijeke Vrbanje u dužini od 280 metara i zaštitili bi od poplave područje jedinog gradskog kupališta površine 8.500 metara kvadratnih“, naglasio je Sakan.

Vrijednost projekta „Osiguranje obale rijeke Vrbanje“ je 146.142,50 KM, uz učešće opštine Kotor Varoš u iznosu od 43.842,75 KM, dok će preostali dio sredstava obezbijediti UNDP.

0

45.000 KM za modernizaciju puta u Podbrđu

BANjALUKA, 5. JANUARA – Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan potpisali su danas u Banjaluci sporazum o finansiranju projekta “Modernizacija puta u naselju Podbrđe – opština Kotor Varoš”, čija je vrijednost 45.000 KM.

Čordaš je istakao da je realizacija infrastrukturnih projekata u povratničkim zajednicama veoma važan segment održivog povratka.

Nastojimo ih podržavati u skladu sa mogućnostima, a paralelno s tim radimo i na kontinuiranom obezbjeđivanju stambenih rješenja za povratnike i raseljena lica”, istakao je Čordaš.

On je dodao da je 45.000 KM obezbijeđeno putem realizacije Programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za 2017. godinu.

Sakan je istakaoa da je, zahvaljujući resornom ministarstvu, prethodnih godina na prostoru ove opštine realizovan veliki broj projekata koji su znatno unaprijedili kvalitet života povratnika, raseljenih lica i svih stanovnika te lokalne zajednice.

On je Čordaša upoznao o trenutnom stanju u opštini, pokazavši spremnost da se odlična saradnja sa resornim ministarstvom nastavi i u ovoj godini putem realizacije infrastrukturnih i drugih projekata značajnih za povratnike i raseljena lica.

Iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica saopšteno je da su, s ciljem poboljšanja položaja povratnika u Kotor Varošu, nedavno uručeni ključevi za osam obnovljenih kuća hrvatskih povratnika.

Kuće su obnovljene u okviru sprovođenja Projekta obnove stambenih jedinica /SAF/, a u toku je i realizacija Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja /RSP/, u okviru kojeg će u ovoj opštini putem Potprojekta BH2 biti obnovljeno ukupno 38 kuća za izbjegla i raseljena lica bošnjačke, hrvatske i srpske nacionalnosti.

U pripremi je i sprovođenje Potprojekta BH4, čijom će realizacijom biti izgrađeno 20 kuća za povratničke porodice.

Tri individualne stambene jedinice izgrađene su putem realizacije Projekta rekonstrukcije stambenog fonda /OPEC/, a ukupna vrijednost ova tri projekta koja se realizuju na prostoru kotorvaroške opštine iznosi oko 2,5 miliona KM”, naveli su iz resornog ministarstva.

0

Načelnik Sakan obišao radove na osiguranju obale Vrbanje

KOTOR VAROŠ, 27. DECEMBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan obišao je danas radove koji se realizuju u okviru projekta „Osiguranje obale rijeke Vrbanje“.

Radnici građevinskog preduzeća „Dekol“ počeli su sa postavljanjem gabionske obaloutvrde u dužini od 150 metara, od Gradskog trga nizvodno prema Kotorskom mostu.

Riječ je o projektu vrijednom 125.000 KM, koji zajednički realizuju opština Kotor Varoš i UNDP.

Na ovaj način biće zaštićen postojeći kanalizacioni kolektor i pješačka staza, koji su oštećeni tokom majskih poplava 2014. godine“, rekao je prilikom obilaska radova načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i dodao da će opština za ovaj projekat izdvojiti 43.842,75 KM.

Proračun potrebne krupnoće kamena za izradu gabionske mreže izvršen je na osnovu prosječne brzine toka na rijeci Vrbanji iz projekta „Izrada mapa opasnosti i mapa rizika od poplava na slivu rijeke Vrbas u BiH“.

Prema riječima predstavnika izvođača radova, i ukoliko budu povoljne vremenske prilike, završetak je predviđen krajem januara naredne godine.

Nakon sanacije donjeg dijela gradskog kupališta „Bjeline“, koji je primaran zbog zaštite kolektora, uslijediće sanacija gornjeg dijela kupališta, a za izvođenje tih radova biće raspisana tenderska procedura.

Izvođenjem projektnih aktivnosti osigurala bi se obala rijeke Vrbanje u dužini od 280 metara i zaštitilo bi se od poplave područje jedinog gradskog kupališta „Bjeline“ površine 8.500 metara kvadratnih.

0

95.229 KM za asfaltiranje kruga Doma zdravlja

KOTOR VAROŠ, 28. DECEMBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan obišao je danas radove na asfaltiranju pristupne ulice i uređenju kompletnog kruga Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon”, za čiju namjenu je opština Kotor Varoš izdvojila 95.229 KM.

Svjesni smo koliki je problem pacijentima predstavljao put pun rupa i zato smo delegirali ovaj projekat u okviru kapitalnih investicija koje realizuje opština Kotor Varoš“, rekao je načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i izrazio nadu da će vremenske prilike poslužiti izvođače radova da ovaj projekat okončaju danas.

Kotorvaroški Dom zdravlja ove godine ima 12.308 registrovanih pacijenata u devet timova porodične medicine.

U razne investicije u okviru Doma zdravlja u prethodne dvije godine je uloženo oko dva miliona maraka, čime je nivo usluga podignut na znatno viši nivo. Činimo sve kako bi Kotorvarošani imali što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu“, istakao je Sakan.

0

Uručeni ključevi korisnicima stambenih jedinica

KOTOR VAROŠ, 22. DECEMBRA – Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš, potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan uručili su danas ključeve osam stambenih jedinica za povratnike hrvatske nacionalnosti, ukupne vrijednosti 233.202 KM, što je finansirano iz kredita Saudijskog razvojnog fonda.

Čordaš je rekao da je ovaj projekat skoro dvije godine bio blokiran u Sarajevu i da to ne može da razumije, s obzirom na to da je riječ o kreditnim, a ne donatorskim sredstvima.

Nakon brojnih administrativnih prepreka uspjeli smo realizovati ovaj projekat na zadovoljstvo korisnika koji su dobili krov nad glavom i koji im više niko ne može oduzeti“, podsjetio je Čordaš.

On je istakao da je najveći broj kuća na prostoru BiH i Republike Srpske obnovljen u prvih pet godina povratka.

Ovo je stvarnost, da nakon 25 godina od izbjeglištva čovjeku obnavljamo kuću, a naša je dužnost da u mjeri u kojoj je to moguće ispoštujemo želju ljudi da se vrate u svoje kuće u mjesta predratnog boravka“, rekao je Čordaš.

On je naveo da su Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo u proteklom periodu imali dobru saradnju sa rukovodstvom opštine Kotor Varoš, kao i da će ona biti nastavljena realizacijom novih projekata.

Na području Kotor Varoša obnovićemo ukupno 69 stambenih jedinica za izbjegla i raseljena lica srpske, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u vrijednosti od 2,5 miliona KM“, najavio je Čordaš i dodao da su trenutno u procesu igradnje 34 stambena objekta.

Poptredsjednik Republike Srpske Josip Jerković je u naselju Sokoline uručio ključeve novosagrađenog stambenog objekta Perki Momić, sestri Josipa Zebe, i tom prilikom rekao da je ovo odličan primjer saradnje resornog ministarstva i lokalne zajednice.

Znam koliko su vremena i truda uložili ministar Čordaš i načelnik Sakan sa svojim saradnicima da osiguraju uslove za održivi povratak ljudi, a izvođač radova je ispoštovao rokove i neki od korisnika će predstojeći Božić dočekati u svojim domovima“, rekao je Jerković.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan rekao je da ova lokalna zajednica i dalje ima potrebu za donatorima, kada je riječ o obnovi stambenih jedinica.

Srećan sam zbog činjenice da će svim korisnicima biti omogućeni normalni uslovi za život, ali očekujem da se u narednom periodu u stvaranje uslova za održivost uključi još donatora, jer samo ako se ljudima osigura krov nad glavom i izvor prihoda možemo reći da smo im zaista stvorili uslove za povratak i ostanak na njihovim ognjištima“, poručio je Sakan.

Perka Momić zahvalila je na tome što je kuća njenog brata Josipa Zebe obnovljena, navodeći da je on na to dugo čekao, posebno se zahvalivši ministru Čordašu i načelniku Sakanu na pruženoj pomoći.

Projekat rekonstrukcije stambenog fonda finansira se iz kredita Saudijskog razvojnog fonda u iznosu od 15 miliona dolara. Sredstva su namijenjena za rekonstrukciju 917 stambenih jedinica u BiH za izbjeglice i raseljena lica u mjestu predratnog boravka.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske sprovodi projekat i pruža pomoć u obnovi individualnih stambenih jedinica za ukupno 374 porodice, od čega na području Srpske 111, a na području Federacije BiH 263.

Ukupna planirana vrijednost izgradnje 374 stambene jedinice iznosi 11,3 miliona KM.

0

Načelnik Sakan obišao radove na izgradnji novog bloka Doma zdravlja

KOTOR VAROŠ, 11. DECEMBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan obišao je danas radove na izgradnji novog bloka Doma zdravlja „Sveti Pantelejmon“, asfaltiranju pristupne ulice i uređenju kompletnog kruga ove ustanove.

Direktor kotorvaroškog Doma zdravlja Vladimir Bibić je upoznao načelnika Sakana o trenutnim aktivnostima uz napomenu da će izgradnja kompletnog objekta biti okončana u predviđenom roku uz visok kvalitet izvedenih radova.

Nakon postavljanja krovne konstrukcije, vodoinstalacije i aluminijske stolarije privodimo kraju vrlo zahtjevne poslove u unutrašnjosti objekta, a zatim slijedi unošenje opreme i stavljanje u funkciju novog objekta do kraja godine, odnosno u predviđenom roku“, naglasio je Bibić.

Uporedo sa izgradnjom novog bloka Doma zdravlja uveliko se radi i na asfaltiranju pristupne ulice i uređenju kompletnog kruga ove ustanove, za čiju namjenu je opština Kotor Varoš izdvojila 95.229 KM.

Svjesni smo koliki je problem pacijentima predstavljao put pun rupa i zato smo delegirali ovaj projekat u okviru kapitalnih investicija koje realizuje opština Kotor Varoš“, rekao je načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i izrazio nadu da će vremenske prilike poslužiti izvođače radova da ovaj projekat realizuju do kraja godine.

Kotorvaroški Dom zdravlja ove godine ima 12.308 registrovanih pacijenata u devet timova porodične medicine.

U razne investicije u okviru Doma zdravlja u prethodne dvije godine je uloženo oko dva miliona maraka, čime je nivo usluga podignut na znatno viši nivo. Činimo sve kako bi Kotorvarošani imali što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu“, istakao je Sakan.

On je dodao da će ukupna površina nove zgrade, koja će biti uvezana u jednu cjelinu sa starim dijelom Doma zdravlja, biti 850 metara kvadratnih.

0

Modernizacija i sanacija lokalnih puteva

KOTOR VAROŠ, 30. NOVEMBRA – Opština Kotor Varoš je objavila Javni poziv za dostavljanje ponuda za modernizaciju i sanaciju lokalnih puteva. Sredstva su obezbijeđena od prodaje drvnih šumskih sortimenata u iznosu 348.991,00 KM. Shodno planu utroška za realizaciju infrastrukturnih projekata planirano je da na području opštine bude asfaltirano 2 kilometra i 700 metara lokalnih puteva. U nastavku donosimo pregled lokacija i dionica koje će biti asfaltirane.

1) Izvođenje radova za modernizaciju puta prema crkvi u Kalamandama (dionica u dužini od 120 metara)

2) Izvođenje radova za modernizaciju puta u naselju Savići (dionica u dužini od 180 metara)

3) Izvođenje radova za modernizaciju puta Raštani – Bojići (dionica u dužini od 185 metara)

4) Izvođenje radova za modernizaciju puta Vagani – Zaselje (dionica u dužini od 350 metara)

5) Izvođenje radova za modernizaciju puta u naselju Baština (dionica u dužini od 200 metara)

6) Izvođenje radova za modernizaciju puta Lauši – Maslovare (dionica u dužini od 390 metara)

7) Izvođenje radova za modernizaciju puta Zabrđe – Kobaš (dionica u dužini od 235 metara)

8) Izvođenje radova za modernizaciju puta u naselju Slatina (dionica u dužini od 86 metara)

9) Izvođenje radova za modernizaciju puta za naselje Gornja Baština (dionica u dužini od 637 metara)

10) Izvođenje radova za modernizaciju puta Dabovci – Novaci (dionica u dužini od 280 metara)

11) Izvođenje radova za sanaciju oštećenja kolovoza na putu Šibovi – Tovladić

12) Izvođenje radova za sanaciju oštećenja kolovoza na putu Bare – Jezerka

13) Izvođenje radova za dogradnju trotoara uz magistralni put M-4 u Obodniku, dionica u dužini od 40 metara

0

Izvršen tehnički prijem Ulice patrijarha Pavla

KOTOR VAROŠ, 23. NOVEMBRA – Opštinska komisija je izvršila tehnički prijem radova na gradilištu na Novom Naselju, gdje je završeno asfaltiranje Ulice patrijarha Pavla.

Utvrđeno je da je jedna od kapitalnih investicija, planiranih budžetom u ovoj godini, urađena u skladu sa predmjerom radova na osnovu projektne dokumentacije.

Iako su projektom za ovu investiciju predviđena sredstva u iznosu od 310.000 KM, ukupni troškovi su iznosili 193.000 KM bez naknadnih radova.

Asfaltirano je 370 metara ulice širine 4,5 metara i novi trotoari širine 1,5 metra, a osim toga trajno je riješen i problem oborinske kanalizacije“, rekao je načelnik opštine Zdenko Sakan i dodao da je ovo jedna od najfrekventnijih ulica kojoj gravitira veliki broj stanovnika.

Po njegovim riječima razlika neiskorištenih finansijskih sredstava biće usmjerena na preostale planirane isnfrastrukturne projekte na području opštine.

Izvođač radova je bilo Građevinsko preduzeće “Planum” iz Teslića, a sredstva za ovu namjenu obezbijeđena su odlukom o kreditnom zaduženju u Programu hitnog oporavka od poplava.

0

Počeli radovi na proširenju vrtića

KOTOR VAROŠ, 22. NOVEMBRA – Radnici građevinskog preduzeća “Dekol” počeli su danas sa pripremnim radovima na iskopu temelja za nove prostorije koje će biti dograđene u Kotorvaroškom vrtiću.]

Sredstva u vrijednosti od 54.126 KM su obezbijeđena iz kapitalnih investicija opštine Kotor Varoš.

Projektom je predviđeno da se dogradi jedna prostorija za vrtićku grupu, hodnik, vešeraj i da se proširi trpezarija. Opremanjem prostorija stvoriće se preduslovi za boravak šest vaspitnih grupa u objektu vrtića“, rekao je Mladen Tepić, v.d. direktora kotorvaroškog vrtića.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je istakao da je ovo još jedna investicija koja će omogućiti komfornije uslove za boravak mališana u Dječijem vrtiću.

U vrtiću trenutno boravi 149 mališana, a proširenjem kapaciteta formiraće se šest vaspitnih grupa od čega će biti dvije jasličke. Riječ je o stavljanju u funkciju još jedne prostorije unutar vrtića na 80 kvadratnih metara korisnog prostora“, zaključio je Sakan.

Rok za izvođenje ovih radova je 90 dana.

0
Page 1 of 3 123