Unaprijediti saradnju u oblasti turizma

KOTOR VAROŠ, 29. SEPTEMBRA – Delegacija opštine Kotor Varoš na čelu sa načelnikom opštine Zdenkom Sakanom prisustvovala je svečanom obilježavanju Dana bratske opštine Paraćin.

Predsjednik opštine Paraćin Saša Paunović je na početku primio goste iz pobratimskih gradova, koji nisu skrivali da su pozitivno iznenađeni novim investicijama i napretkom lokalne zajednice na svim poljima.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je na pres konferenciji pozdravio predstavnike delagacija svih gradova i opština koje su prisustvovale obilježavanju Dana opštine Paraćin.

Izuzetno mi je drago što sam ponovo u vašem gradu, u bratskom Paraćinu, koji je uspješan grad ne samo u Srbiji, već i u regionu. Drago mi je što naša dva grada imaju dobru dugogodišnju saradnju, koju ćemo nastojati osnažiti na privrednom i turističkom planu“, rekao je Sakan.

On je naglasio da je Turistička organizacija opštine Paraćin poznata po brojnim manifestacijama, što otvara mogućnost saradnje sa Turističkom organizacijom Kotor Varoš, kako bi se iskoristili turistički potencijali na najbolji mogući način.

0

Položen kamen temeljac za novu zgradu lokalne uprave

KOTOR VAROŠ, 23. SEPTEMBRA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan položili su kamen temeljac za izgradnju nove zgrade opštinske uprave koja će koštati oko 3,1 milion KM.
Novac za izgradnju nove zgrade u kojoj će biti smještena opštinska administracija obezbijeđen je zaduženjem opštine Kotor Varoš putem emisije obveznica.

Višković je istakao da je Vlada Srpske od 2006. godine u opštinu Kotor Varoš uložila oko 92 miliona KM, što govori o tome da se ravnomjerno ulaže u sve lokalne zajednice.

Izgradnjom novog objekta opštinske uprave sve službe će biti pristupačnije u pogledu pružanja usluga i investicionih potencijala, dostupnosti informacija i proaktivnosti u rješavanju zahtjeva privrednika. Iskreno se nadam da će građani Kotor Varoša dobiti reprezentativan objekat koji će biti simbol grada“, poručio je Višković.

On je dodao da je nedavno završen projekat vrijedan 20 miliona KM, a riječ je o regionalnom putu koji spaja opštine Kotor Varoš i Kneževo.

Višković je sa načelnikom opštine razgovarao i o mogućnostima novih ulaganja u ovu lokalnu zajednicu, navodeći da će 2,5 kilometara magistralnog puta kroz centar opštine biti asfaltirano u narednoj godini.

Radovi na kanalizacionoj mreži su završeni i ostaje obaveza da asfaltiramo ovaj dio puta u narednoj godini, a nastojaćemo da finansiramo jednim dijelom izgradnju nove zgrade lokalne uprave“, rekao je Višković.

Govoreći o novoj zgradi lokalne uprave, Sakan je naveo da je riječ o objektu ukupne korisne površine 2.360 metara kvadratnih koji će imati suteren, prizemlje i tri sprata.

Slobodno mogu reći da danas svjedočimo istorijskom momentu i ovo mjesto bi u budućnosti trebalo da bude zalog za mlađe generacije i mjesto na kojem će se svakom nastojati pomoći u rješavanju bilo kakvog problema“, poručio je Sakan i dodao da će se izgradnjom nove zgrade konačno riješiti višegodišnji nedostatak adekvatnog prostora za opštinske službe koje su sada smještene u neuslovnim prostorima na više različitih lokacija.

Sakan kaže da je uvjeren da će Vlada Srpske na čelu sa premijerom Viškovićem nastaviti da pomaže razvojne projekte u Kotor Varošu, te da ga raduje najavljeni radni sastanak sa premijerom i ministrima o realizaciji kapitalnih investicija.

Izvođač radova je kotorvaroška firma “Građus”, a vrijednost radova je oko 3,1 milion KM.

Vlasnik i direktor ovog preduzeća Slavko Đukić rekao je da je zgrada lokalne uprave Kotor Varoš projektovana kao slobodnostojeća zgrada.

U podrumskom dijelu objekta obezbijeđene su podzemne parking-garaže za potrebe lokalne samouprave, skupštinska sala sa pratećim sadržajem, prostor za arhivu, pomoćni prostor i kotlovnica. Prizemlje objekta sastoji se od ulaznog hola, portirnice, šalter-sale i kancelarija koje će biti u funkciji lokalne uprave i na prvom, drugom i trećem spratu, gdje će biti smješteni rukovodioci i načelnik opštine“, precizirao je Đukić.

Rok za izgradnju zgrade po principu “ključ u ruke” je 360 dana, a u slučaju lošeg vremena može biti produžen.

Planirano je da stara i dotrajala zgrada u kojoj je sada smještena opštinska uprava bude srušena, a nova će biti izgrađena pored nje.

0

Povećan broj radnika u 2018. godini

KOTOR VAROŠ, 16. SEPTEMBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan upoznao je danas članove Privrednog savjeta opštine sa činjenicom da je zahvaljujući zavidnom poslovanju privrednih subjekata na području opštine u prošloj godini zaposleno 130 radnika više i da je neto dobit veća za 6,3 %.

Prosječna bruto plata je iznosila 957 KM u prošloj godini, evidentan je blagi porast zaposlenih u vremenu sve većeg odlaska radno sposobnog stanovništva i nastojaćemo da nastavimo taj trend i u ovoj godini“, rekao je Sakan.

Budžet opštine za 2019. godinu iznosi 8.600.000 KM, a u prvom polugodištu su ostvareni prihodi u iznosu od 5.900.000 KM, dok su rashodi bili 3.960.000 KM.

Usvojena je informacija o stipendiranju studenata i đaka, a za tu namjenu iz opštinskog budžeta se izdvaja 70.000 KM.

Sportska dvorana koja je izgrađena u okviru Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” zbog određenih nedostataka još nije dobila upotrebnu dozvolu.

Sakan je na sastanku o projektima i aktivnostima koji su realizovani u protekla tri mjeseca naglasio da je Komisija za tehnički prijem ustanovila određene nedostatke na elektroinstalacijama, koji su u značajnoj mjeri sanirani, kao i problem kotlovnice koja nije završena.

Predstavnici odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove su na inicijativu rukovodstva Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” izvršili predračun radova na uređenju radionice za praktičnu nastavu, uz mogućnost da se dio radionice može izdati zainteresovanim preduzećima za otvaranje pogona u mašinskoj struci.

Zaključeno je da je neophodno putem donatorskih sredstava obezbijediti 35.000 KM za sanaciju krova i tehničko uređenje radionice, kako bi ona bila funkcionalna.

Odjeljenje za društvene djelatnosti u što kraćem roku mora oformiti Savjetodavno vijeće Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla”, koje bi po novom zakonu o Srednjem obrazovanju činili privrednici i članovi lokalne uprave.

Preduzeću “Putevi Republike Srpske” upućen je zahtjev za davanje saglasnosti za projektovanje i izgradnju autobuske stanice kod pilane “EFM” na magistralnom putu M-4 i da se još čeka adekvatan odgovor.

U toku je izrada Regulacionih planova u Donjem Varošu i Knez Mihajlovoj ulici, čime bi se na najbolji mogući način riješio problem saobraćajne infratsrukture, parkinga i prostora u gradskim područjima koja gravitiraju prema fabrikama obuće “Dermal” i “Sportek”.

Izgradnja trase vodovoda prema mjesnoj zajednici Zabrđe teče predviđenom dinamikom i očekuje se da će problem neadekvatnog snabdijevanja vodom za piće biti riješen do kraja oktobra, odnosno da će vodu za piće dobiti domaćinstva do Osnovne škole i fabrike “Sim tehnik”.

0

Počelo uređenje kupališta „Brana“

KOTOR VAROŠ, 4. SEPTEMBRA – U mjesnoj zajednici Kotor Varoš počeli su radovi na realizaciji projekta „Uređenje kupališta Brana“, čija je vrijednost 22.410 KM.

UNDP će finansirati projekat sa 17.000 KM (70% učešća), dok će opština Kotor Varoš izdvojiti 5.410 KM (30% učešća).

Po riječima načelnika opštine Kotor Varoš Zdenka Sakana realizacijom projektnih aktivnosti, na lokaciji Brana, će se obezbijediti adekvatan prostor za odmor i rekreaciju.

Biće izgrađen pristupni put dužine 250 metara, očistiće se i produbiti korito rijeke Vrbanje, očistiti desna obala, izgraditi obaloutvrda sa stazom i izgraditi stepenište za prilaz vodi, očistiti i urediti plato u obuhvatu kupališta, urediti teren za odbojku na pijesku biće postavljeno 6 klupa“, naglasio je Sakan.

Rezultat navedenih aktivnosti će biti uređena i atraktivna lokacija na obali rijeke namijenjena za odmor i rekreaciju, koja će biti dostupna svim građanima prema njihovim potrebama.

Projektom će se stvoriti uslovi za redovno održavanje manifestacije plivanja za Časni krst u zimskom periodu, koja je do sada održana tri puta i okupila je najveći broj posjetilaca.

Na ovaj način će se stvoriti uslovi da ova manifestacija postane prepoznatljiva i da se uvrsti u kalendar kulturnih dešavanja naše lokalne zajednice“, istakao je Sakan i dodao da je u toku realizacije projekta planirana volonterska akcija na čišćenju terena i postavljanju znakova upozorenja na zaštiti prirode.

Radove izvodi preduzeće „Dekol“ iz Kotor Varoša.

 

0

Potpisan ugovor o početku izgradnje nove zgrade opštine Kotor Varoš

KOTOR VAROŠ, 02. SEPTEMBAR – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i vlasnik firme „Građus” Slavko Đukić, uz prisustvo zamjenika načelnika opštine Mladena Trivunovića potpisali su danas ugovor o početku izgradnje nove zgrade lokalne uprave Kotor Varoš.

Komisija za izbor najpovoljnijeg ponuđača konstatovala je da je kotorvaroško preduzeće „Građus” dostavilo najpovoljniju ponudu na tender za izgradnju zgrade lokalne opštinske uprave.

Na tenderu, koji je završen 9. avgusta, dokumentaciju je preuzeo 21 ponuđač.

Cijena budućeg sjedišta lokalne uprave, prema dostavljenoj ponudi, iznosiće 1.133,80 KM po kvadratnom metru, a površina objekta u kojem će biti smještena opštinska administracija iznosiće 2.358 kvadrata”, rekao je načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan .

Rok za izgradnju zgrade po principu “ključ u ruke” je 360 dana, jedino u slučaju loših vremenskih uslova taj rok bi bio produžen, a nove prostorije na usluzi građanima biće odmah po završetku radova i uređenju unutrašnjih prostorija.

Ovo je veliki izazov za građevinsko preduzeće „Građus“ i vrlo zahtijevan i obiman posao. Ubijeđen sam da ćemo u predviđenom roku, i u saradnji sa našim partnerima, završiti sve radove predviđene danas potpisanim ugovorom”, naglasio je vlasnik preduzeća „Građus” Slavko Đukić .

Planirano je da stara i dotrajala zgrada, u kojoj je sada smještena opštinska uprava, bude srušena, a prostor na kojem se nalazi i lokaciju oko novog objekta ukrasiće novi gradski trg.

0

Završeno asfaltiranje šetališta uz rijeku Vrbanju

KOTOR VAROŠ, 21. AVGUSTA – Zahvaljujući sredstvima opštine Kotor Varoš danas je asfaltirano i preostalih 150 metara šetališta od mosta u naselju Kotor prema Gradskom trgu.

Razlog zbog čega je tek danas kompletirana ova dionica, odnosno spojena sa Gradskim trgom, je prethodni završetak radova na sanaciji pješačke staze koja je oštećena tokom posljednjih poplava.

Prema riječima načelnika opštine Kotor Varoš Zdenka Sakana, ovo je nastavak aktivnosti na modernizaciji lokalne putne mreže i uređenja šetališta za potrebe svih stanovnika opštine.

Nakon završetka radova na sanaciji i asfaltiranju pješačke staze i izgradnji elektrifikacije naši sugrađani će imati mogućnost da ovu dionicu koriste za šetnju i rekreaciju, čime ćemo obogatiti turističke sadržaje naše opštine“, naglasio je Sakan i dodao da će stazu isključivo koristiti pješaci, odnosno da će biti zatvorena za saobraćaj.

U planu je da se uskoro uradi i elektrifikacija, odnosno postavljanje 17 rasvjetnih tijela, čime bi šetalište dobilo sasvim novi izgled.

0

Obnova kuća za 12 povratničkih porodica

KOTOR VAROŠ, 31. JULA – Ministar raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi Federacije BiH Edin Ramić i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan potpisali su danas ugovore sa dvanaest povratničkih porodica kojima će biti dodijeljen neophodan građevinski materijal za izgradnju i rekonstrukciju stambenih objekata.

Ministar Ramić je istakao da je ovo samo jedan u nizu projekata koji se realizuje u opštini Kotor Varoš.

Donirani građevinski materijal će poslužiti korisnicima za proširenje ili potpunu izgradnju njihovih domova. Zaprimili smo veliki broj aplikacija iz ove opštine, što ukazuje da volja za povratkom u kotorvarošku dolinu još uvijek postoji“, poručio je Ramić

Načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan je naglasio da će se relizacijom ovog projekta značajno poboljšati uslovi života povratnika na području opštine.

Nakon što smo zajednički realizovali privredne i infrastrukturne projekte nastavili smo sa uspješnom misijom povratka raseljenih osoba, što ćemo činiti i u narednom periodu“, rekao je Sakan.

Adnan Opakić se u ime svih korisnika zahvalio na pruženoj pomoći u građevinskom materijalu.

Ova pomoć nam je od velike koristi za dogradnju naše kuće jer nas u domaćinstvu živi šest članova i da ćemo nakon proširenja kuće imati bolje uslove za stanovanje“, poručio je Opakić.

Ukupna vrijednost doniranog građevinskog materijala iznosi 148.000 KM.

 

0

17.300 KM za opremanje dječijeg vrtića

KOTOR VAROŠ, 25. JULA – Opština Kotor Varoš je iz budžetskih sredstava izdvojila 17.300 KM za završetak građevinskih radova na dograđenom objektu JU Dječiji vrtić “Larisa Šugić”.

Projektom je predviđeno da se uredi teren oko objekta, izgrade trotoari te urade završni radovi u unutrašnjosti objekta, grijanje i povezivanje objekta sa postojećim objektom.

Planom kapitalnih investicija za 2019. godinu planirano je da se prošire kapaciteti i tako poveća obuhvat djece predškolskim obrazovanjem. Ovim projektom ćemo stvoriti uslove za boravak jedne grupe od tridesetak mališana“, rekao je Srni načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan.

U vrtiću će od septembra boraviti oko 150 djece raspoređenih u šest vaspitnih grupa, a opremanjem nove prostorije svi korisnici će biti u istom objektu, čime će se obezbijediti sigurniji boravak za djecu i bolji uslovi.

Po završetku građevinskih radova opremićemo prostoriju savremenim namještajem, koji je donirala Ambasada Bugarske u BiH“, istakao je direktor kotorvaroškog vrtića Mladen Tepić.

Vrtić je do sada zbog velikog broja molbi za upis bio prinuđen opremiti objekat u aneksu kino sale, gdje je boravila jedna grupa, a preseljenjem u novi objekat stvoriće se bolji uslovi za korisnike vrtića i zaposlene u ustanovi.

Izvođač radova je Stambena zadruga “Proleter” Kotor Varoš, a planirano je da radovi budu gotovi u narednih mjesec dana.

0

Sanirana dva mosta u Liplju

KOTOR VAROŠ, 20. JULA – Iz budžeta opštine Kotor Varoš izdvojena su sredstva za sanaciju dva dotrajala mosta u mjesnoj zajednici Liplje.

Rekonstrukciji mostova se pristupilo nakon što su stručne ekipe na licu mjesta provjerile stabilnost i utvrdile da postoji opasnost njihovog urušavanja.

Na rijeci Bistrici je saniran most raspona dvanaest metara i širine pet metara, dok je na Vrletnica potoku rekonstruisan most raspona deset metara i širine pet metara.

Na oba mosta je izvršena potpuna zamjena dotrajalog poprečnog i uzdužnog patosa i ivičnih greda.

Na ovaj način su stvoreni uslovi za bezbjedno odvijanje saobraćaja u ovoj mjesnoj zajednici.

0

Za asfaltiranje puteva u Maslovarama izdvojeno 97.000 KM

KOTOR VAROŠ, 12. JULA – Završeno je asfaltiranje dionice puta Kolona-Lauši u mjesnoj zajednici Maslovare u dužini od 700 metara, a planirano je da sutra bude okončano asfaltiranje dionice puta Vukove njive-Pavlovići u dužini od 645 metara.

Za ovu namjenu je Vlada Republike Srpske izdvojila 97.000 KM, a sredstva je implementirala opština Kotor Varoš.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan istakao je da je ovaj infrastrukturni projekat najznačajniji u mjesnoj zajednici Maslovare u ovoj godini.

Nadam se da će asfaltiranje ove dvije dionice puta biti podstrek mještanima ovih sela da ostanu na svojim ognjištima“, rekao je Sakan i dodao da radovi teku predviđenom dinamikom.

Izvođač radova bilo je građevinsko preduzeće “Planum” iz Teslića.

0
Page 1 of 11 12345...»