Veća izdvajanja za kapitalne investicije

KOTOR VAROŠ, 7. DECEMBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan upoznao je članove Privrednog savjeta na današnjoj 7. sjednici o odluci Skupštine opštine Kotor Varoš da se usvoji Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu od 14.063.000 KM, što je za 67 odsto više od prvobitnog budžeta od 8,4 miliona KM.

Sakan je rekao da je rebalans budžeta predložen zbog povećanja prihoda po osnovu zaduženja opštine Kotor Varoš putem druge emisije obveznica u iznosu od pet miliona KM, ali i zbog povećanja prihoda po osnovu realizacije projekata asfaltiranja puta u Novom Selu u dužini od 600 metara i izgradnje obaloutvrde na gradskom kupalištu.

Riječ je o projektima koje zajednički realizujemo sa Ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i sa Javnim preduzećem `Vode Srpske`“, naveo je Sakan, koji je i predsjednik Privrednog savjeta.

Za realizaciju projekta “Modernizacija puta Novo Selo /od mosta prema deponiji/ u dužini od 600 metara, opština Kotor Varoš” sredstva su obezbijeđena u okviru transfera jedinicama lokalne samouprave za finansiranje povratka u Republiku Srpsku, a vrijednost investicije je 60.000 KM.

U toku su radovi na sanaciji pješačke staze na gradskom kupalištu Bjeline u okviru projekta opštine i “Voda Srpske” u vrijednosti 52.200 KM.

Takođe, u budžetu su predviđena znatno veća sredstva za kapitalne investicije (oko 700.000 KM), koja će biti usmjerena na održavanje i čišćenje lokalnih puteva i rješavanje problema rasvjete u mjesnim zajednicama.

Članovi Privrednog savjeta nisu imali primjedbi na Nacrt budžeta za 2019. godinu u iznosu od 8,6 miliona KM, što je povećanje za 200.000 KM u onosu na prvobitni budžet ove godine.

Predstavnici Odjeljenja za prostorno uređenje i Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove informisali su članove Privrednog savjeta o stanju predmeta upotrebne dozvole Sportske dvorane u okviru SŠC “Nikola Tesla”.

Zaključak je da se do marta naredne godine napravi projekat izvedenog stanja i novi elaborat o svim radnjama koje treba preduzeti, a troškove će snositi opština Kotor Varoš.

Drugi vrlo važan zaključak je da se ispitaju sve mogućnosti izgradnje autobuskog stajališta u Knez Mihajlovoj ulici za potrebe industrijske zone, kako bi se smanjile gužve prilikom dolaska i odlaska radnika na posao.

Izgradnja prve dionice vodovoda prema mjesnoj zajednici Zabrđe je završena, a očekuje se da će problem neadekvatnog snabdijevanja pitkom vodom biti riješen u prvoj polovini naredne godine.

Iako se u ovoj godini počelo sa uklanjanjem nekolicine starih objekata, koji se nalaze duž glavne gradske ulice, postoje određeni imovinski problemi a vode se i sudski sporovi, tako da je nemoguće u predviđenom roku ukloniti iste, a sve u cilju kako bi glavna ulica dobila ljepši izgled.

0

Usvojen nacrt drugog rebalansa budžeta

KOTOR VAROŠ, 22. NOVEMBRA – Odbornici Skupštine opštine Kotor Varoš usvojili su na današnjoj sjednici nacrt drugog rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu od 14.063.000 KM.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan rekao je da je drugi rebalans budžeta predložen zbog povećanja prihoda po osnovu realizacije projekata asfaltiranja puta u Novom Selu u dužini od 600 metara i izgradnje obaloutvrde na gradskom kupalištu.

Riječ je o projektima koje zajednički realizujemo sa Ministarstvom za izbjegla i raseljena lica RS i sa Javnim preduzećem „Vode Republike Srpske“, rekao je Sakan.

Za realizaciju projekta „Modernizacija puta Novo Selo (od mosta prema deponiji) dužina 600 metara, opština Kotor Varoš“ sredstva su obezbijeđena u okviru transfera jedinicama lokalne samouprave za finansiranje povratka u Republiku Srpsku, a vrijednost investicije je 60.000 KM.

U toku su radovi na sanaciji pješačke staze na gradskom kupalištu „Bjeline“ u okviru projekta opštine Kotor Varoš i JP „Vode Republike Srpske“ u vrijednosti 52.200 KM.

Skupština opštine Kotor Varoš je dala negativno mišljenje o mogućnostima dogradnje benzinske stanice i autopraonice u neposrednoj blizini Osnovne škole.

Istovremeno zadužuje se Odjeljenje za prostorno uređenje i Odsjek za inspekcijske poslove da u okviru svojih nadležnosti preuzmu sve korake koji su neophodni za poništenje predmetnih lokacijskih uslova.

Takođe, zadužuje se načelnik opštine da od Osnovne škole „Sveti Sava“ i Policijske stanice traži mišljenje o ovom pitanju, a od KP „Bobas“, poslovnice „Elektrokrajine“ Kotor Varoš i „M:tel“ Banjaluka traži mišljenja i saglasnosti koje su dostavljali nadležnim organima u postupku izdavanja lokacijskih uslova investitora „Nešković“ a.d.

SO Kotor Varoš traži od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju da poništi izdate lokacijske uslove, vodeći računa o bezbjednosti djece koja pohađaju najveću osnovnu školu na teritoriji Republike Srpske.

Odbornici lokalnog parlamenta su usvojili i nacrt budžeta za 2019. godinu u iznosu od 8.600.000 KM.

Usvojen je program utroška namjenskih sredstava Vatrogasnog društva za 2018. godinu i izvještaj o radu JU Dječiji vrtić „Larisa Šugić“ za radnu 2017/18 godinu.

0

Privode se kraju radovi na sanaciji gradskog kupališta „Bjeline“

KOTOR VAROŠ, 9. NOVEMBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan obišao je danas lokalitet gradskog kupališta „Bjeline“, gdje se privode kraju radovi na realizaciji projekta „Osiguranje obale rijeke Vrbanje“ u vrijednosti 105.000 KM.

Realizacijom projekta predviđeno je osiguranje obale Vrbanje na gradskom kupalištu „Bjeline“ postavljanjem gabionske obaloutvrde u dužini od 154 metra do mosta.

Radovi na lokalitetu gradskog kupališta počeli su krajem avgusta i polako ulaze u završnu fazu. Realizacijom ovog projekta u značajnoj mjeri će se sanirati oštećenja nastala tokom majskih poplava 2014. godine“, istakao je načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i dodao da je učešće opštine u ovom projektu 30 odsto od predviđenih sredstava.

Istovremeno se radi na sanaciji pješačke staze na gradskom kupalištu „Bjeline“ u okviru projekta opštine Kotor Varoš i JP „Vode Republike Srpske“ u vrijednosti 52.200 KM.

U prvoj fazi ovog projekta sanirana je obaloutvrda desne obale rijeke Vrbanje u reonu kupališta dužine 40 metara, a sada se izvode radovi na sanaciji pješačke staze.

Izvođač radova je preduzeće „Dekol“ iz Kotor Varoša.

 

0

Potpisan sporazum o realizaciji projekta „Modernizacija puta Novo Selo“

KOTOR VAROŠ, 6. NOVEMBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i koordinator između opštine i Ministarstva za izbjegla i raseljena lica RS i stručni saradnik za rad sa povratnicima Dragan Juričević potpisali su danas sporazum o realizaciji projekta „Modernizacija puta Novo Selo (od mosta prema deponiji) dužina 600 metara, opština Kotor Varoš“.

Vrijednost ove investicije je 60.000 KM, a sredstva su obezbijeđena u okviru transfera jedinicama lokalne samouprave za finansiranje povratka u Republiku Srpsku.

Opština je saglasna da će za finansiranje realizacije projekta obezbijediti razliku sredstava potrebnih za završetak radova.

Ukoliko nas posluže vremenske prilike realno je očekivati da pomenuta dionica puta u Novom Selu bude asfaltirana do kraja godine“, istakao je načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan.

Sakan je podsjetio da je na području opštine ove godine asfaltirano 2 kilometra i 700 metara lokalnih puteva na 13 lokacija, a za tu namjenu je izdvojeno 350.000 KM.

0

Održan sastanak Privrednog savjeta

KOTOR VAROŠ, 16. OKTOBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan upoznao je članove Privrednog savjeta na današnjoj sjednici o odluci Skupštine opštine Kotor Varoš da se usvoji rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 13.700.000 KM, što je za 63 odsto više od prvobitnog budžeta od 8,4 miliona KM.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan rekao je da je rebalans budžeta predložen zbog povećanja prihoda po osnovu zaduženja opštine Kotor Varoš putem druge emisije obveznica u iznosu od pet miliona KM.

Kreditom će biti izmirene obaveze iz prve emisije obveznica u iznosu od 2.340.000 KM, a preostali dio novca predviđen je za izgradnju nove zgrade opštinske uprave prema regulacionom planu koji je ranije utvrđen“, rekao je Sakan.

Vlada Republike Srpske je iz programa Javnih investicija za ovu godinu obezbijedila 280.000 KM za tri projekta na području opštine Kotor Varoš, što je, takođe, uticalo na povećanje budžeta.

Za rješavanje problema putne infrastrukture u mjesnoj zajednici Maslovare izdvojeno je 130.000 KM, za rekonstrukciju i sanaciju zgrade Fudbalskog kluba „Mladost“ 70.000 KM, a za sanaciju Narodne biblioteke 80.000 KM.

Predstavnici Odjeljenja za prostorno uređenje i Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove informisali su članove Privrednog savjeta o stanju predmeta upotrebne dozvole Sportske dvorane u okviru SŠC „Nikola Tesla“.

Zaključak je da se do naredne sjednice Privrednog savjeta pripremi informacija o izdavanju upotrebne dozvole Sportske dvorane.

Neophodno je napraviti projekat izvedenog stanja i novi elaborat o svim radnjama koje treba preduzeti, a za tu namjenu je potrebno izdvojiti oko 15.000 KM“, istakao je načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Slobodan Gelić.

Drugi vrlo važan zaključak je da se pripremi projektna dokumentacija za izgradnju autobuskog stajališta u Knez Mihajlovoj ulici za potrebe industrijske zone, kako bi se smanjile gužve prilikom dolaska i odlaska radnika na posao.

Usvojena je informacija oko preduzimanja aktivnosti oko predaje na upotrebu izgrađene priključke u okviru projekta „Rekonstrukcija gradske vodovodne mreže i proširenje kanalizacione mreže“.

Članovi Privrednog savjeta su složni u ocjeni da je neophodno osvijetliti sportske terene kod Osnovne škole „Sveti Sava“ i kod SŠC „Nikola Tesla“, gdje se okuplja veliki broj đaka, sportista i rekreativaca.

Iako se u ovoj godini počelo sa uklanjanjem nekolicine starih objekata, koji se nalaze duž glavne gradske ulice, postoje određeni imovinski problemi a vode se i sudski sporovi, tako da je nemoguće u predviđenom roku ukloniti iste, a sve u cilju kako bi glavna ulica dobila ljepši izgled.

0

Počela sanacija gradskog kupališta

KOTOR VAROŠ, 17. SEPTEMBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i direktor JP „Vode Republike Srpske“ Milan Kikić obišli su danas gradsko kupalište „Bjeline“, gdje su počeli radovi na postavljanju obaloutvrde i sanaciji pješačke staze, koja je značajno devastirana nakon majskih poplava 2014. godine.

Sakan je upoznao Kikića o realizaciji zajedničkog projekta opštine Kotor Varoš i JP „Vode Republike Srpske“ u vrijednosti 52.200 KM.

U prvoj fazi ovog projekta biće sanirana obaloutvrda desne obale rijeke Vrbanje u reonu kupališta dužine 40 metara, a zatim će biti sanirana i pješačka staza“, naglasio je Sakan.

Direktor JP „Vode RS“ Milan Kikić je istakao da je lokalna uprava na vrijeme pripremila projektnu dokumentaciju nakon čega se krenulo sa radovima.

Plan je da radovi na realizaciji ovog projekta budu završeni početkom novembra“, poručio je Kikić.

Izvođenjem projektnih aktivnosti osigurala bi se u značajnoj mjeri obala rijeke Vrbanje od eventualnih poplava.

Izvođač radova je preduzeće „Dekol“ iz Kotor Varoša.

0

Obezbijeđeno još 50.000 KM za izgradnju vodovoda prema Zabrđu

KOTOR VAROŠ, 14. SEPTEMBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan potpisao je danas u Sarajevu sporazum sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihom Borovac, na osnovu kojeg će biti odobreno dodatnih 50.000 KM za izgradnju vodovoda prema Zabrđu.

Resorno ministarstvo je za izgradnju vodovoda, koja se odvija u tri faze, ukupno izdvojilo 150.000 KM.

U prvoj fazi, koja je pri kraju, vodovod se radi do polovine Zabrđa iz pravca Kotor Varoša u dužini od 1.500 metara, u drugoj slijedi nastavak radova do Osnovne škole „Sveti Sava“, a u posljednjoj do Podbrđa.

Nakon što nam je u aprilu odobren maksimalan iznos od 100.000 KM uspjeli smo dobiti dodatna sredstva na novom javnom pozivu, koja ćemo iskoristiti za nastavak izvođenja radova. Uvjeren sam da ćemo i kroz druge projekte i donacije obezbijediti neophodna sredstva za ovu kapitalnu investiciju“, rekao je načelnik opštine Zdenko Sakan.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac izjavila je da infrastrukturni projekti potpomažu održiv razvoj lokalnih zajednica.

Kroz infrastrukturne i projekte elektrifikacije za povratnička naselja direktno pomažemo i razvoj lokalnih zajednica. Ovo su dobri primjeri saradnje sa lokalnim zajednicama kroz koju zajednički rješavamo veoma krupna pitanja“, naglasila je Borovčeva.

0

Svečano otvoren novi blok Doma zdravlja

KOTOR VAROŠ, 10. SEPTEMBRA – Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, izvršni direktor fondacije “Hajdar Alijev” iz Azerbejdžana Anar Alakbarov, načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i direktor Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon” Vladimir Bibić svečano su otvorili novosagrađeni moderni zdravstveni blok Doma zdravlja.

Riječ je o objektu koji se prostire na površini od 850 metara kvadratnih, a novac za izgradnju u iznosu od 1,5 miliona KM je obezbijedila fondacija “Hajdar Alijev”.

Izvršni direktor fondacije “Hajdar Alijev” iz Azerbejdžana Anar Alakbarov je rekao novinarima da će ovaj objekat imati višestruku namjenu, a ujedno će biti stvoreni uslovi za bolju medicinsku pomoć.

Izgradili smo oko 500 škola i podržali niz projekata koji se tiču zdravstvene zaštite u svijetu, a posebno smo ponosni na ovaj objekat Doma zdravlja, koji će ostati kao trajna uspomena na saradnju sa prijateljima iz Kotor Varoša“, istakao je Alakbarov.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić je izrazio zadovoljstvo što je ovaj projekat uspješno realizovan.

Riječ je o najozbiljnijim radovima od izgradnje Doma zdravlja `Sveti Pantelejmon`, nakon 40 godina, prije svega zahvaljujući donaciji prijatelja iz Azerbejdžana koja nije imala samo materijalnu vrijednost, već je predstavljala i simbol prijateljstva i podrške stanovnicima Kotor Varoša“, naglasio je Ivanić.

Upravo je na inicijativu gospodina Ivanića fondacija iz Azerbejdžana donirala sredstva za izgradnju novog bloka Doma zdravlja, čime će biti unaprijeđen kvalitet rada i usluga medicinskog osoblja.

Rukovodstvo opštine Kotor Varoš je u značajnoj mjeri pružilo podršku radovima u krugu Doma zdravlja.

Svjesni činjenice koliki je problem pacijentima predstavljao prilazni put krenulo se u asfaltiranje istog i za tu namjenu, kao i za uređenje kompletnog kruga ove ustanove, iz opštinskog budžeta izdvojeno je 96.000 KM.

Ovo je jedan od najvažnijih dana za sve Kotorvarošane i radnike Doma zdravlja, a ono što raduje je podatak da je izgradnja kompletnog objekta okončana u predviđenom roku uz visok nivo kvaliteta izvedenih radova“, poručio je Sakan.

Direktor kotorvaroškog Doma zdravlja Vladimir Bibić je rekao da je ovo ogledan primjer kako se gradi infrastruktura koja će koristiti građanima i kako se zajednički mogu uraditi krupne stvari.

Izgradnjom savremenog Doma zdravlja Kotor Varoš je dobio porodičnu medicinu, hitnu pomoć, stomatologiju, ginekologiju, pedijatriju, laboratoriju, higijensko-epidemiološku zaštitu, usluge 10 konsultanata za različite oblasti dijagnostike i zdravstvene zaštite, kao i moderno sanitetsko vozilo marke `Mercedes`“, zaključio je Bibić.

Savjetnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Grujičić je podsjetio da je Vlada RS uložila značajna sredstva za rekonstrukciju postojećeg objekta Doma zdravlja, čime su poboljšali uslove za liječenje 12.308 registrovanih pacijenata u devet timova porodične medicine.

U znak zahvalnosti za izgradnju novog objekta Doma zdravlja načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan uručio je izvršnom direktoru fondacije “Hajdar Alijev” Anarau Alakbarovu najviše opštinsko priznanje, Zlatnu povelju.

Takođe, prigodan poklon, umjetničku sliku kotorvaroškog slikara Branka Rusmira, uručio je direktor Doma zdravlja Vladimir Bibić prijateljima iz Azerbejdžana.

Bibić je uručio i zahvalnicu srpskom članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću u znak zahvalnosti za podršku u izgradnji novog bloka Doma zdravlja, objekta na koji su Kotorvarošani s pravom ponosni.

Pored ličnosti iz političkog i javnog života Kotor Varoša, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine svečanom otvaranju novog bloka Doma zdravlja prisustvovali su brojni stanovnici ove lokalne zajednice.

U zabavnom dijelu programa nastupio je djevojački ansambl “Žubor”.

0

Čubrilović: Kotor Varoš – opština sa jasnom vizijom razvoja

KOTOR VAROŠ, 29. AVGUSTA – „Kotor Varoš je izuzetno uređena lokalna zajednica koja ima jasnu viziju razvoja“, rekao je novinarima predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović nakon razgovora sa načelnikom opštine Zdenkom Sakanom.

Čubrilović je rekao da je imao konstruktivan razgovor sa Sakanom i da ga raduje činjenica da je ovo opština koja ima povoljan poslovni ambijent.

Veliki broj zaposlneih radnika je garant ostanka ljudi na ovim prostorima, a u Kotor Varošu je razvoj privrede na najvišem nivou“, dodao je Čubrilović.

Čubrilović i Sakan su danas obišli dionicu regionalnog puta Kotor Varoš – Kneževo i izrazili zadovoljstvo dinamikom radova.

Ukupno će do kraja septembra biti asfaltirano 14 kilometara ovog puta, a nakon završetka svih radova građani dvije lokalne zajednice dobiće moderan put koji će povezivati Kotor Varoš i Kneževo“, naglasio je Čubrilović.

Vlada Srpske dala je saglasnot „Putevima Srpske“ za kreditno zaduženje u iznosu od 7,98 miliona KM za nastavak gradnje regionalnog puta Kotor Varoš – Kneževo, a ukupna vrijednost radova je 18 miliona KM.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan naglasio je značaj završetka izgradnje ovog regionalnog puta, koji će olakšati život stanovništvu dvije opštine, ali i doprinijeti njihovom razvoju.

Završetkom izgradnje ovog puta dvije lokalne zajednice će biti još snažnije povezane, a samim tim biće podstaknut njihov razvoj“, poručio je Sakan.

Predsjednik NS RS Čubrilović i načelnik Sakan razgovarali su i o modernizaciji tri kilometra magistralnog puta u Kotor Varošu, odnosno postavljanju novog asfalta, jer je projekat sanacije i rekonstrukcije gradske vodovodne mreže i proširenje kanalizacione mreže završen.

Dogovoreno je da se nakon pribavljanja dokumentacije i rješavanja imovinskih problema saniraju i dva mosta u mjesnoj zajednici Šiprage, preko kojih se odvija teretni saobraćaj, ali i da se izvrši rekonstrukcija makadamskog puta prema Kruševu Brdu.

Po riječima Čubrilovića pomenute investicije će ući u program rješavanja za iduću godinu.

0

Vlada RS ulaže 290.000 KM u Dom zdravlja

KOTOR VAROŠ, 27. AVGUSTA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas sa načelnikom opštine Kotor Varoš Željkom Cvijanović o novim projektima i mogućnostima ulaganja u kotorvaroški Dom zdravlja.

Cvijanovićeva je istakla da je Vlada RS u prethodnom periodu iz Razvojnog programa uložila oko 70 miliona KM u opštinu Kotor Varoš, te da je bilo 11 miliona KM povoljnih plasmana IRB-a.

U ovoj godini smo plasirali 480.000 KM, kojima ćemo podržati sanaciju lokalnih puteva, rekonstrukciju Narodne biblioteke, sanaciju Osnovne škole u Maslovarama i prostorije Fudbalskog kluba Mladost“, rekla je Cvijanovićeva.
Ona je istakla da su dogovorena nova ulaganja u Dom zdravlja.

Danas smo dogovorili na osnovu zahtjeva iz opštine i Doma zdravlja da ćemo podržati sa 250.000 KM da se riješi građevinski dio, kojim će se tretirati ginekologija i laboratorija, a ja sam obećala da ću kao predsjednik Vlade RS iz drugih sredstava omogućiti kupovinu novog ultrazvuka u vrijednosti 40.000 KM, tako da se možemo pohvaliti da ćemo u potpunosti rekionstruisati ginekologiju i laboratoriju“, poručila je Cvijanovićeva i dodala da je raduje činjenica da kotorvaroški Dom zdravlja redovno izmiruje svoje obaveze.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je naglasio da rukovodstvo lokalne zajednice želi dobru saradnju sa svim nivoima vlasti, pa tako i sa Vladom RS.

Upoznali smo premijerku sa našim problemima i prioritetima, do sada smo te probleme riješavali isključivo iz našeg budžeta, imamo određenih problema sa sanacijom lokalnih makadamskih puteva, sa vodovodom i kanalizacijom, ali vjerujemo da ćemo uz podršku Vlade RS uspjeti jedan dio tih problema riješiti“, zaključio je Sakan.

0
Page 1 of 6 12345...»