Završena izgradnja 50 parking mjesta u naselju Bregovi

KOTOR VAROŠ, 15. JULA – Obilježavanjem vertikalno-horizontalne signalizacije u naselju Bregovi u mjesnoj zajednici Kotor Varoš završeno je uređenje parking prostora površine 1.000 metara kvadratnih.

Prethodno su urađeni zemljani radovi i asfaltiranje kompletne površine, za čiju namjenu je iz opštinskog budžeta izdvojeno 54.000 KM.

Po riječima načelnika opštine Kotor Varoš Zdenka Sakana stavljanjem u funkciju novih 50 parking mjesta značajno će se povećati kapacitet parking prostora u naselju Bregovi.

Na ovaj način smo djelimično rastreretili ovaj dio grada i prostor oko Zantskog centra, kako bi omogućili stanarima koji žive u ovom naselju da imaju gdje da se parkiraju“, istakao je načelnik opštine Zdenko Sakan i dodao da neće biti ugrožen prostor oko dječijeg igrališta.

Radnici Teritorijalne vatrogasne jedinice su obilježili parking mjesta, a radnici Komunalnog preduzeća „Bobas“ su postavili tri saobraćajna znaka.

0

Održana sjednica Privrednog savjeta

KOTOR VAROŠ, 29. JUNA – Na današnjoj sjednici Privrednog savjeta opštine Kotor Varoš usvojeni su nacrt Strategije opštine za period 2022-2028. godina i godišnnji Plan kapitalnih investicija za ovu godinu.

Ministarstvo lokalne uprave i samouprave Republike Srpske nije imalo prijedloga, primjedbi i sugestija na dostavljeni nacrt Strategije razvoja opštine.

Takođe, Generalni sekretarijat Vlade Republike Srpske – Odjeljenje za strateško planiranje je, nakon razmatranja Strategije, utvrdio da postojeći dokument sadrži osnovne elemente propisane Uredbom.

Strateški ciljevi se zasnivaju na razvoju privrede, društvenom i razvoju životne sredine i definišu okvir za buduće planske aktivnosti. Shodno tome u Strategiji su definisana tri strateška cilja: Stabilan ekonomski razvoj, Odgovorna opštinska uprava fokusirana na efikasno pružanje usluga građanima i poslovnoj zajednici uz puno uvažavanje potreba ranjivih grupa i Racionalno korištenje prirodnih resursa i očuvana životna sredina.

Godišnjim planom kapitalnih investicija je predviđena realizacija značajnog broja planiranih projekata.

0

Završena izgradnja trotoara u Ulici Kneza Mihaila

KOTOR VAROŠ, 29. JUNA – U opštini Kotor Varoš je uspješno realizovan projekat “Izvođenje radova za izgradnju trotoara u Ulici Kneza Mihaila”, za čiju namjenu je iz opštinskog budžeta izdvojeno 82.000 KM.

Riječ je o projektu koji predstavlja zajedničku inicijativu rukovodstva opštine i direktora “Dermala” i “Sim Tehnika”, a obaveza Opštine je bila da finansira proširenje Knez Mihailove ulice sa odvodnjom oborinskih voda i izgradnjom trotoara.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je istakao da su svi radovi okončani u predviđenom roku.

Uspješno je završena odvodnja oborinskih voda, postavljanje ivičnjaka i izgradnja trotoara. Na ovaj način smo riješili dugogodišnji problem radnika koji gravitiraju prema privrednim preduzećima, jer su bili primorani da hodaju saobraćajnicom tik uz vozila i bila im je ugrožena bezbjednost“, istakao je Sakan.

Uspješan izvođač radova je bilo preduzeće “Petrović” d.o.o. iz Kotor Varoša.

0

Počela realizacija projekta „Modernizacija puta Kotor Varoš – Bilice“

KOTOR VAROŠ, 23. JUNA – U Kotor Varošu je počela realizacija projekta „Modernizacija puta Kotor Varoš – Bilice“, za čiju namjenu su Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije i opština Kotor Varoš obezbijedili zajednička sredstva u iznosu od 55.000 KM.

Dužina dionice puta koja će biti asfaltirana iznosi 380 metara, širina 3,5 metra, sa bankinama od pola metra.

Riječ je o projektu koji je dio redovnog programa rada Sekretarijata za 2021. godinu koji se finansira iz budžeta Republike Srpske.

Načelnik Sakan je rekao da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa Sekretarijatom i da su svi realizovani projekti od ogromnog značaja za građane Kotor Varoša.

U prethodne tri godine Sekretarijat je u opštinu Kotor Varoš uložio skoro 1,4 miliona maraka, kako u obnovu putne infrastrukture tako i u izgradnju individualnih stambenih jedinica i obnovu vjerskih objekata, što je od velikog značaja za izbjegla i raseljena lica na području naše lokalne zajednice i uveliko olakšava svakodnevni život ovoj kategoriji stanovništva“, istakao je Sakan.

Izvođač radova je „Planum“ d.o.o. Teslić, a planirano je da radovi budu završeni u naredna dva dana.

0

Opština Kotor Varoš dobitnik prestižnog BFC sertifikata

KOTOR VAROŠ, 11. JUNA – Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić dodijelila je BFC sertifikate za sedam jedinica lokalne samouprave Republike Srpske, koje su ispunile zahtjeve standarda i to: Teslić, Prijedor, Gradiška, Laktaši, Doboj, Kotor Varoš i Zvornik.

Certifikat je uručen načelniku opštine Zdenku Sakanu.

Jujićeva je nakon konferencije o razvoju lokalnih samouprava rekla da sertifikat znači da ta jedinica lokalne samouprave ima povoljno poslovno okruženje.

Od 2013. godine do danas u Republici Srpskoj (re)sertifikovano je dvanaest jedinica lokalne samouprave prema zahtjevima BFC SEE standarda.

0

Počelo obilježavanje horizontalne signalizacije

KOTOR VAROŠ, 3. JUNA – Na području grada počeli su radovi na obilježavanju horizontalne saobraćajne signalizacije, a prioritet će biti glavna saobraćajnica.

Bijelom i žutom bojom biće obilježeno 60 parking mjesta, 5 parking mjesta za invalidna lica, te ostalih saobraćajnih oznaka.

Bijela boja na kolovozu je na mnogim mjestima izblijedjela, tako da je bilo neophodno da se obnovi i saobraćaj na svim putnim pravcima u opštini Kotor Varoš učini bezbjednijim.

Građani se zamoljavaju da imaju strpljenja i razumijevanja zbog eventualnog otežanog odvijanja saobraćaja.

0

U toku izvođenje radova za izgradnju trotoara u Ulici Kneza Mihajla

KOTOR VAROŠ, 1. JUNA – U opštini Kotor Varoš je u toku realizacija projekta “Izvođenje radova za izgradnju trotoara u Ulici Kneza Mihajla”, čija je vrijednost 82.000 KM.

Riječ je o projektu koji predstavlja zajedničku inicijativu rukovodstva opštine i direktora “Dermala” i “Sim Tehnika”, a obaveza Opštine je da finansira proširenje Knez Mihailove ulice sa odvodnjom oborinskih voda i izgradnjom trotoara.

Radilište su danas obišli načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i njegov zamjenik Mladen Trivunović, koji su izrazili zadovoljstvo dinamikom izvođenja radova.

Uspješno je završena odvodnja oborinskih voda, a u toku su radovi na postavljanju ivičnjaka i izgradnji trotoara. Na ovaj način će se riješti dugogodišnji problem radnika koji gravitiraju prema privrednim preduzećima, jer su bili primorani da hodaju saobraćajnicom tik uz vozila i bila im je ugrožena bezbjednost“, istakao je Sakan.

Izvođač radova je preduzeće “Petrović” d.o.o., a projekat će biti realizovan do kraja ovog mjeseca.

0

Potpisani ugovori o finansiranju deset projekata

KOTOR VAROŠ, 24. MAJA – Načelnik opštine Kotor Varoša Zdenko Sakan i predstavnici organizacija civilnog društva i nevladinih organizacija potpisali su danas ugovore o realizaciji deset projektnih prijedloga za koje je opština izdvojila 10.000 KM iz budžeta.

Svi projekti su podržani sa identičnim iznosom sredstava u vrijednosti od 1.000 KM.

Udruženju građana „Centar za obnovu i razvoj sela” Kruševo Brdo su odobrena sredstva za realizaciju projekta „Podrška organizaciji tradicionalnog zbora Mlada nedjelja“.

Planinarsko društvo „Mehanizam“ će realizovati projekat „Nastavak uređenja dvorišta planinarskog doma Grabovačka rijeka“, dok će Udruženje žena „Venera“ odobrena sredstva iskoristiti za opremanje kancelarije.

Udruženje građana „Centar za evropske integracije Republike Srpske“ će raditi na uređenju korita rijeke Duboke u mjesnoj zajednici Grabovica, fudbalski veterani Kotor Varoša će promovisati sport i rekreaciju u okviru projekta „Važniji si ako pomažeš“, dok će Omladinski centar „Peta strana svijeta“ raditi na stvaranju i poboljšanju uslova za djecu i omladinu.

Brigu o uređenju izletišta Uzlomac će voditi članovi Udruženja građana „Zmajevac“ iz Savića, crvenokrstaši će organizovati ljetni kamp podmlatka Crvenog krsta „Tovladić 2022“, za Kuću radosti su odobrena sredstva kako bi se pružila podrška djeci sa poteškoćama u razvoju, a Udruženju građana „Sreća“ iz Obodnika za projekat „Udružene žene za ljepšu životnu sredinu“.

0

Za projekte mladih 15.940 KM

KOTOR VAROŠ, 14. APRILA – Omladinska banka će u naredna tri mjeseca finansirati realizaciju osam projekata i dva mikrobiznisa neformalnih grupa mladih sa područja opštine Kotor Varoš i jedan mikrobiznis.

Riječ je o projektima koji će direktno ili indirektno uticati na poboljšavanje položaja mladih, a biće realizovani u gradskom području i u mjesnim zajednicama.

Željko Pauković, direktor programa Fondacije “Mozaik”, u čijem sastavu je Omladinska banka, istakao je da je ukupna vrijednost osam projekta i dva mikrobiznisa 15.940 KM, koje su zajednički obezbijedili opština Kotor Varoš /7.290 KM/ i Fondacija “Mozaik” /8.650 KM/, a neformalne grupe mladih su obezbijedile dodatna sredstva mobilizacijom lokalnih resursa /6.770 KM/.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je rekao da se realizacijom ovih projekata nastavlja uspješna saradnja sa Omladinskom bankom.

Realizacijom pomenutih projekata pomažemo mladima da budu aktivniji i da volonterskim angažovanjem pokažu da su resurs koji zaslužuje podršku. Raduje me njihova velika zainteresovanost i zato smo izdvojili dodatna sredstva za projekte koji će biti realizovani“, zaključio je Sakan.

U mjesnoj zajednici Kotor Varoš planirana je realizacija projekta “Četvrta konvencija mladih u Kotor Varošu”, koji ima za cilj da okupi i prezentuje uspješne mlade Kotorvarošane i na taj način im pruži podršku i motiviše druge na uspjehe u svojim oblastima.

Realizacijom projekta “Razvoj rekreativnih aktivnosti na području opštine Kotor Varoš” riješiće se problem nedostatka sportsko-rekreativnih aktivnosti za mlade.

U okviru projekta “Savremena učionica”, koja bi bila opremljena savremenim nastavnim sredstvima, stvorili bi se bolji uslovi za rad učenika i profesora.

“Časovi besplatne pravne pomoći/savjeta/” je projekat koji ima za cilj da pruži građanima opštine Kotor Varoš, a i šire, besplatne pravne savjete za ostvarivanje svojih građanskih i političkih prava.

“Svijet voli pobjednike” je projekat koji će doprinijeti razvoju lokalne zajednice kroz stvaranje boljih uslova za zdravo odrastanje najmlađih.

“Ljetna Škola Gitare” podrazumijeva organizovanje časova osnova gitare za mlade od 6 do 18 godina u periodu od maja do augusta.

Projektom “Vodopad Skakavac u srcu prirode” mladi volonteri imaju namjeru da izgradnjom vanjskog mobilijara /klupe i table/ omoguće ugodniji pristup jednoj od atraktivnijih lokacija na području opštine.

“Opremanje trim kabineta” je projekat kojim će se, nabavkom nove opreme, stvoriti bolji uslovi za vježbanje i trening mladih Kotorvarošana.

Mikrobiznise će realizovati Žaklina Jotanović i Dragana Jošić, koje će otvoriti frizerski salon i butik dječije opreme.

0

Priznanje opštini Kotor Varoš za uspješnu resertifikaciju BFC programa

KOTOR VAROŠ, 31. MARTA – Na tradicionalnoj manifestaciji Privredne komore Republike Srpske „Izbor najuspješnijih u Republici Srpskoj za 2021. godinu“, koja je sinoć održana u Banskom dvoru, posebno priznanje za najvišu ocjenu ispunjenosti kriterijuma u okviru BFC SEE programa sertifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem pripalo je opštini Kotor Varoš.

Nagradu načelniku opštine Kotor Varoš Zdenku Sakanu uručila je Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Kao sertifikovana opština prolaskom kroz BFC SEE program unaprijeđeno je poslovno okruženje u značajnoj mjeri zahvaljujući jasnim smjernicama kako da se u rad lokalne administracije uvedu najviši međunarodni standardi povoljnog poslovnog okruženja. Zahvaljujući ovom programu Kotor Varoš je izgradio značajno veće kapacitete za brigu o privredi, a želja im je da tako nastave i u narednom periodu, kako bi bili još efikasniji i uspješniji u privlačenju investicija“, istakao je Sakan.

Priznanja namijenjena preduzećima koja su, uprkos svim izazovima, realizovala značajne investicije i zaposlila nove radnike, uručena su „Meridijanu“ iz Banjaluke, „Kalcedonija“ grupi iz Prijedora, banjalučkom „Celeksu“ i „Dermalu“ iz Kotor Varoša.

Priznanje vlasniku i direktoru „Dermala“ Radenku Bubiću uručio je predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić.

U protekle dvije godine, koje je obilježila pandemija virusa korona, zaposlili smo 340 radnika, u prva tri mjeseca ove godine 72 radnika, a do kraja godine planiramo da zaposlimo još njih 50 u Kneževu i 80 u Kotor Varošu. U prethodne dvije godine investirali smo pet miliona KM u dvije proizvodne hale u Kotor Varošu i jednu u Kneževu“, rekao je Bubić.

Zvornička „Alumina“ proglašena je za najuspješnije veliko privredno društvo u Republici Srpskoj, drugo mjesto u ovoj kategoriji osvojio je „Celeks“ iz Banjaluke, dok je treću poziciju zauzeo „Kolektor CCL“ iz Laktaša.

Manifestaciji u Banskom dvoru prisustvovali su premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, te zvanice iz privrednog i društvenog života.

0
Page 1 of 22 12345...»