Prioriteti vodovodna mreža i Dom zdravlja

KOTOR VAROŠ, 30. OKTOBRA – Opština Kotor Varoš će do kraja godine realizovati projekat “Sanacija i rekonstrukcija gradske vodovodne mreže i proširenja kanalizacione mreže” u vrijednosti od 4.000.000 KM.

Ukupno će biti zamijenjeno 20 kilometara podzemnih instalacija gradskog vodovoda u svim ulicama na području opštine.

Ovaj projekat kreiran je za potrebe građana i cilj je da obezbijedi dobar i kvalitetan izvor vode, te uredi kanalizacione sisteme“, ističe načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan.

Povodom Krsne slave opštine Svetog Apostola i jevanđeliste Luke, on podsjeća da je prioritet izgradnja novog bloka Doma zdravlja, u kojem će biti smještena Hitna pomoć i dio porodične medicine, a sredstva za ovu namjenu obezbijedila je azerbejdžanska fondacija “Hajdar Alijev”.

Novi objekat, na površini od 850 metara kvadratnih, biće opremljen novom savremenom opremom i namještajem, a rok za završetak radova je decembar.

Uporedo sa izgradnjom novog objekta asfaltiraćemo i pristupni put do kraja godine, a za tu namjenu iz budžeta opštine izdvojeno je 95.229 KM“, precizirao je Sakan.

Pri kraju su radovi na asfaltiranju Ulice patrijarha Pavla u Novom Naselju sa oko 300 domaćinstava. Ukupna vrijednost radova je 198.000 KM, a dužina ulice koja će biti asfaltirana iznosi 370 metara. Po riječima Sakana osim postavljanja novog asfalta i novih trotoara, biće trajno riješen i problem kanalizacije padavina.

U okviru projekta sanacije štete od poplava vrijednog 976.800 KM uspješno je završena rekonstrukcija četiri mosta prema naseljima Kotor, Kruševo Brdo, Lauši i Šibovi, a sanirano je šest klizišta i propusta na području opštine.

Sredstva su obezbijeđena kreditnim zaduženjem opštine u iznosu od 1.140.000 KM, a iz budžetskih sredstava izdvojili smo 30.000 KM za rješevanje problema oborinske i fekalne kanalizacije u urbanom dijelu Kotor Varoša na desnoj obali rijeke Vrbanje“, govori Sakan.

On ističe da je stipendirano 130 studenata i đaka, a za tu namjenu iz budžeta opštine izdvojeno je 80.000 KM, dok je za zapošljavanje 14 pripravnika izdvojeno 100.000 KM. Sa Omladinskom bankom je potpisan dvogodišnji ugovor o realizaciji projekata u vrijednosti od 34.000 KM, a prevashodni cilj je da se poveća učešće mladih u razvoju lokalne zajednice.

20.000 KM budžetskih sredstava smo izdvojili za sedam projektnih prijedloga organizacija civilnog društva /OCD/ i sportskih organizacija“, dodaje Sakan i napominje da se za sportske kolektive izdvaja 80.000 KM na godišnjem nivou, kao i besplatno korištenje dvorane i kancelarija za rad svih sportskih klubova.

43 porodice sa područja opštine će biti podržane u okviru projekta “Pomoć povratnicima i raseljenim licima u šest odabranih opština/gradova kroz blisku saradnju sa lokalnim vlastima”.

U saradnji sa predstavnicima UNHCR-a i organizacije “Hilfswerk” (HVA) iz Austrije ekonomski ćemo osnažiti ugrožene porodice povratnika i raseljenih lica, te stvoriti preduslove za njihov lakši povratak i opstanak, a vrijednost projekta je oko 300.000 KM“, kaže Sakan.

Zahvaljujući programu Regionalnog stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica i Projektu rekonstrukcije stambenog fonda u opštinu Kotor Varoš će u ovoj i 2018. godini biti uloženo 2.600.000 KM.

Obnovićemo na području Kotor Varoša ukupno 69 stambenih jedinica za izbjegla i raseljena lica srpske, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti“, naglašava Sakan.

U okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, koji sprovodi UNDP u BiH, otvoren je Društveni centar u Obodniku, rekonstruisan je Dom kulture u Maslovarama, uređeno igralište u Zabrđu, opremljena je prostorija za rad Mjesne zajednice Kotor Varoš, u toku su radovi na asfaltiranju puta u Kalamandama, a u pripremi je realizacija projekata Unapređenje bezbjednosti djece u saobraćaju u Obodniku i odvodnja oborinskih voda u Vrbanjcima.

Opština je u ovim projektima učestvovala sa 43.654 KM, a u toku su aktivnosti na realizaciji šest novih projektnih prijedloga za mjesne zajednice u vrijednosti 135.020 KM“, navodi Sakan i dodaje da je riječ opremanju prostorija i sanaciji krova Doma kulture u Maslovarama, postavljanju rasvjete u Grabovici, asfaltiranje puta u Zabrđu i Savićima, te izgradnja igrališta u Obodniku i na Ripištu.

U saradnji sa UDNP-om biće sanirana postojeća oštećenja na gradskom kupalištu “Bjeline” uz učešće opštine u iznosu od 43.843 KM, a do kraja godine završiće se asfaltiranje pristupnog puta prema Dječijem vrtiću i kino-sali.

Srestvima od naknade po osnovu prodaje šumskih drvnih sortimenata biće izdvojeno oko 335.000 KM za asfaltiranje i modernizaciju puteva na području opštine, a zbog tenderske procedure koja je u toku radovi će početi na proljeće naredne godine.

Dio neutrošenih sredstava po završetku asfaltiranja Ulice patrijarha Pavla biće preusmjeren na asfaltiranje puta prema groblju u Raštanima i Dabovcima, kao i dio puta u nasenju Novo Selo.

U saradnji sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite Srpske izgrađena je stambena zgrada sa 5 stanova ukupne vrijednosti 186.000 KM, od toga je opština snosila troškove zemljišta, infrastrukture i građevinske dozvole u iznosu od 37.000 KM, čime je obezbijeđen smještaj za porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida sa statusom od prve do četvrte kategorije.

Počelo je asfaltiranje prve dionice puta Kotor Varoš – Kneževo u dužini od sedam kilometara, a završetak izgradnje ovog regionalnog puta će olakšati život stanovništvu dvije opštine i doprinijeti njihovom razvoju.

U planu je da naredne godine bude modernizovano tri kilometra M-4 puta u Kotor Varošu, odnosno postavljen novi asfalt, jer projekat sanacije i rekonstrukcije gradske vodovodne mreže i proširenje kanalizacione mreže ulazi u završnu fazu.

0

Modernizacija puta prema Kneževu teče predviđenom dinamikom

KOTOR VAROŠ, 30. OKTOBRA – “Asfaltiranje prve dionice regionalnog puta Kotor Varoš – Kneževo u dužini od sedam kilometara teče predviđenom dinamikom”, rekao je za Srnu rukovodilac gradilišta Milovan Đurić.

Radnici laktaškog preduzeća “Niskogradnja” su već postavili kilometar i po novog asfalta i ukoliko ih posluže vremenske prilike dionica od Sokolina do Živinica trebala bi biti završena do kraja godine.

Počeli smo asfaltirati dionicu od Sokolina prema Živinicama, a istovremeno privodimo kraju postavljanje tampona i možemo reći da je taj dio posla završen na većem dijelu dionice. Nakon završetka tih radova završićemo asfaltiranje dijela puta od Kotor Varoša prema Sokolinama koji je ostao neasfaltiran u prethodnom periodu“, rekao je Đurić.

Prethodno će morati da se proširi dio puta na potezu od Čepka prema Lukama.

Na toj dionici je veoma oštra krivina koja predstavlja problem vozačima i mi ćemo je u okviru ovog projekta proširiti miniranjem stijene“, naglasio je Đurić.

Vlada Srpske dala je saglasnost “Putevima Srpske” za kreditno zaduženje u iznosu od 7,98 miliona KM, za nastavak gradnje regionalnog puta Kotor Varoš – Kneževo, odnosno za asfaltiranje dionice od Sokolina do Živinica.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan naglasio je značaj završetka izgradnje ovog regionalnog puta, koji će olakšati život stanovništvu dvije opštine, ali i doprinijeti njihovom razvoju.

Mnogo stanovnika Kneževa radi u Kotor Varošu i izgradnjom puta biće olakšano njihovo svakodnevno putovanje. Pola puta između ove dvije opštine je asfaltirano, a druga polovina je makadam“, rekao je Sakan i dodao da će izgradnjom puta dvije opštine biti snažnije povezane i samim tim podstaknut njihov razvoj.

Sakan je podsjetio da je gradnja regionalnog puta veoma važna sa aspekta razvoja privrede obje opštine.

Značajan dio radne snage iz Kneževa zaposlen je u kotorvaroškim fabrikama. Osim toga, pojedine firme iz naše opštine otvaraju pogone u Kneževu. Zbog toga je potrebno što prije završiti izgradnju ovog puta, jer bi to oživjelo dvije opštine, ali i još jače ih povezalo“, zaključio je Sakan.

 

 

0

“Sporteku” priznanje za doprinos društvenom razvoju

KOTOR VAROŠ, 26. OKTOBRA /SRNA/ – Tvornica obuće “Sportek” iz Kotor Varoša dobila je večeras priznanje Područne privredne komore Banjaluka za doprinos društvenom razvoju na svečanosti kojom je obilježeno 115 godina djelovanja komorskog sistema banjalučke regije.

Priznanje članu uprave “Sporteka” Miroslavu Petrešinu uručio je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić.

“Sportek” je najveći poslodavac u Kotor Varošu i po tom parametru jedan od najvećih u cijeloj Republici Srpskoj sa preko 2.000 zaposlenih.

Identično priznanje je uručeno farmaceutskoj kompaniji “Hemofarm” iz Banjaluke, na čijem čelu je Kotorvarošanka Biljana Marković, dok je director “Vitaminke” Žarko Mikić primio nagradu u kategoriji preduzeća koja posluju duže od 50 godina.

Dobro poslovno okruženje u Kotor Varošu potencirao je i predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić, koji je istakao da je ova opština među rijetkim u RS koji je ispunio BFC standard, što je potvrda da ima povoljan ambijent i da je opština otvorena za investitore.

Račić je rekao da su prvi oblici organizovanja privrednika na prostoru koji pokriva ova komora počeli još daleke 1902. godine.

Od momenta osnivanja pa do danas, kako su se mijenjala društvena uređenja tako su se mijenjali i oblici organizovanja, ali je komora uvijek bila mjesto gdje su se okupljali privrednici i tražili mogućnost da zaštite svoje interese, te da proslijede inicijative bitne za njihovo poslovanje“, naglasio je Račić.

Osnovni zadatak komore, tokom svih godina, kao i danas je da zastupa interese privrede u dijalogu sa lokalnim i izvršnim organima vlasti, promoviše potencijale privrede i da bude podrška u radu privrednicima.

Područna privredna komora Banjaluka pokriva 21 lokalnu zajednicu, a na području njenog djelovanja postoji pet kompanija koje su starije od komore.

0

Uspješna decenija poslovanja za “Sim Tehnik”

KOTOR VAROŠ, 8. SEPTEMBRA – Preduzeće “Sim Tehnik” iz Kotor Varoša danas je puštanjem u funkciju novog i moderno opremljenog proizvodnog pogona na površini od 3.500 metara kvadratnih obilježilo vrijedan jubilej – 10 godina uspješnog rada i postojanja.

Vlasnik preduzeća Stipo Marić rekao je da 235 zaposlenih, uglavnom mladih, obradu metala vrši na najsavremenijim i najpreciznijim ce-en-ce /CNC/ mašinama, najavivši da će do kraja godine biti zaposleno još 50 radnika.
Naš glavni cilj je da postanemo lider u regionu u maloserijskoj proizvodnji, te da ostvarimo stabilnu konkurentnost na evropskom i svjetskom tržištu. Rad, zalaganje, odricanje, ali i investiranje, prema našem mišljenju, recept su za uspjeh”, naveo je Marić.
Generalni direktor firme “Sim tehnik” Mišo Bijelić uručio je posebne zahvalnice predstavnicima grupacija “Šefler”, “Hurko”, “Sartorijus” i “Tisen”, a vlasnik preduzeća Stipo Marić je prigodnim poklonom nagradio Franca Rubija iz grupacije “Šefler”, koji je dao znatan doprinos razvoju i uspješnom poslovanju privrednog društva “Sim tehnik”.

Kotor Varoš je jedna od rijetkih opština u BiH koja ima suficit u izvozu zahvaljujući upravo ovom preduzeću, koje je samo u ovoj godini uložilo oko tri miliona KM u nabavku savremene opreme visokog kvaliteta za izradu mašinskih dijelova.

Načelnik opštine Zdenko Sakan rekao je da su privrednici ove opštine svojevrsni ambasadori dobre privredne aktivnosti i na osnovu njihovog rada opštinu Kotor Varoš potencijalni investitori mogu prepoznati kao sredinu sa kvalitenim poslovnim ambijentom.
Čestitajući vrijedan jubilej Sakan je poželio rukovodstvu firme “Sim Tehnik” još mnogo poslovnih uspjeha.

Želim da iz godine u godinu postanete sve konkurentniji na tržištu, ali i da uz proširenje proizvodnih kapaciteta zapošljavate novu radnu snagu, a radnicima da im ovo bude mjesto gdje će moći još dugo da zarađuju platu”, dodao je Sakan.


Cilj preduzeća “Sim Tehnik” jeste da u skoroj budućnosti razvije cjelokupan proces proizvodnje, od konstrukcionog razvoja do krajnjeg proizvoda.
Svečanosti povodom obilježavanja jubileja prisustvovalo je skoro 400 zvanica iz javnog i privrednog života Republike Srpske.

0

“Dermal” otvorio novi pogon u Kneževu

KOTOR VAROŠ, 5. SEPTEMBRA – Fabrika obuće “Dermal” iz Kotor Varoša pustila je u rad prvu proizvodnu liniju u Kneževu, gdje je trenutno zaposleno 45 radnika.

Direktor “Dermala” Radenko Bubić rekao je Srni da je u sređivanje hale u Kneževu, koja se prostire na površini od 1.200 metara kvadratnih, uloženo oko 50.000 KM.

Za nabavku nove opreme izdvojili smo 800.000 KM, a proizvodni kapacitet novootvorenog pogona je oko 1.000 pari obuće dnevno”, istakao je Bubić.
Dvomjesečnu obuku 45 zaposlenih završilo je u Kotor Varošu, a u planu je da u naredne dvije godine u “Dermalovom” pogonu u Kneževu bude zaposleno oko 250 radnika.

Narednih dana na obuku će biti pozvana još jedna grupa radnika, koji ovog puta neće imati potrebu da putuju u Kotor Varoš, već će biti obučavani u Kneževu”, rekao je Bubić.

Načelnik Kneževa Goran Borojević naglasio je da ovo predstavlja pomak u razvoju opštine.

U situaciji kada se suočavamo sa privrednim kolapsom i odlivom stanovništva ovakvi pozitivni primjeri daju nadu za moguća nova ulaganja domaćih i stranih investitora”, rekao je Borojević.
Kupovinom nove hale u Kotor Varošu, u koju je uloženo 300.000 KM, rukovodstvo “Dermala” planira da radi obuću za novog austrijskog kupca, kompaniju “Legero”.

“Dermal” trenutno zapošljava 600 radnika i plasira proizvode na tržišta desetak zemalja, a, osim čizama za francusku i englesku vojsku i američke vatrogasce, proizvodi namjensku obuću za ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Crne Gore, te za radnike “Elektroprivrede Republike Srpske”.

Krajem prošle godine potpisan je i ugovor sa slovenačkom “Alpinom” za izradu modne i obuće za planinarenje.

0

Održan sastanak Privrednog savjeta

KOTOR VAROŠ, 19. JULA – Načelnik opštine Kotor Varoš i predsjednik Privrednog savjeta Zdenko Sakan upoznao je članove ovog tijela na današnjem sastanku o dobijanju potvrde o ispunjenosti kriterijuma programa sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Dobijanje sertifikata je svojevrsna potvrda da je opština Kotor Varoš u svakom trenutku na raspolaganju lokalnoj poslovnoj zajednici i potencijalnim inostranim investitorima te da se učinio maksimum na uklanjanju postojećih administrativnih barijera u poslovanju“, naglasio je Sakan.

 

Načelnik Sakan je upoznao prisutne o planovima koji su realizovani od prethodnog sastanka do danas, kao i sa činjenicom da su počeli radovi na regionalnom putu R-413 Kotor Varoš – Kneževo, koji bi trebali biti gotovi do kraja godine.

Neophodno je da do narednog sastanka Odjeljenje za stambeno komunalne poslove i Odjeljenje za prostorno uređenje urade izmjenu Odluke o opštinskim taksama i umanjenje traženih taksi.

Ubrzo će biti završeni radovi na mostu prema preduzeću Sim Tehnik, a planom kapitalnih investicija je predviđeno da se jedan dio sredstava ove godine izdvoji za izgradnju vodovoda prema Mjesnoj zajednici Zabrđe.

Sekretar Područne privredne komore Banjaluka Aleksandar Ljuboja je prezentovao finansijske rezultate poslovanja privrede na području opštine Kotor Varoš.

On je tom prilikom naglasio da bi se u okviru GIZ projekta uvođenja dualnog sistema obrazovanja i angažovanjem stranog eksperta iz Njemačke obezbijedili preduslovi za kooperativno obrazovanje u zanatsko-tehničkim profilima, orijentisanih na potrebe privrede.

Pojedini članovi Prirednog savjeta su mišljenja da bi prekvalifikacija radnika ovim putem dovela do još većeg odliva radne snage sa ovih prostora, te da je neophodan sistemski pristup države da se riješi problem adekvatne radne snage.

Privredna komora Republike Srpske je tražila reviziju od Zavoda za zapošljavanje u pogledu evidencije nezaposlenih koji su na birou, jer je simptomatično da se opština susreće sa problemom radne snage a na radnici sa biroa se ne prijavljuju na ponude za posao.

Na narednom sastanku predstavnici Odjeljenja za prostorno uređenje i Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove trebaju informisati članove Privrednog savjeta o stanju predmeta upotrebne dozvole Sportske dvorane u okviru SŠC „Nikola Tesla“.

0

Sanacija gradskog kupališta „Bjeline“

KOTOR VAROŠ, 30. JUNA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i Slađana Bundalo, rukovodilac Projekta „Integrisanje klimatskih promjena u smanjenje rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas“ iz kancelarije UNDP-a, potpisali su danas Sporazum o prihvatanju uslova ulaska u tendersku proceduru realizacije projekta „Osiguranje kosine obale rijeke Vrbanje“.

Vrijednost projekta je 146.142,50 KM, uz učešće opštine Kotor Varoš u iznosu od 43.842,75 KM, dok će preostali dio sredstava obezbijediti UNDP.
Načelnik Sakan je istakao da su majske poplave iz 2014. godine značajno devastirale gradsko kupalište „Bjeline“, te da će realizacijom ovog projekta biti u potpunosti sanirana postojeća oštećenja.
Izvođenjem projektnih aktivnosti osigurali bi obalu rijeke Vrbanje u dužini od 280 metara i zaštitili bi od poplave područje jedinog gradskog kupališta „Bjeline“ površine 8.500 metara kvadratnih“, rekao je Sakan.
Projektom je predviđena i sanacija šetališta uz Gradski trg, kao i sprečavanje potencijalnih oštećenja usljed poplave primarnog kanalizacionog kolektora koji se nalazi ispod šetališta.
Slađana Bundalo, rukovodilac projekta „Integrisanje klimatskih promjena u smanjenje rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas“, je naglasila važnost projekta za sve opštine u slivu rijeke Vrbas.
Projekat će omogućiti lokalnim zajednicama u slivu Vrbasa da se prilagode rizicima od poplava kroz prenos tehnologija koje su prilagodljive, kako bi se omogoćilo klimatski otporno upravljanje poplavama, te oslonac za ekonomske aktivnosti koje su fleksibilne po pitanju klimatskih promjena“, zaključila je Bundalo.
Radovi na sanaciji gradskog kupališta „Bjeline“ počeće krajem avgusta i trajaće 90 dana.

0

Otvoren Dom kulture u Maslovarama

KOTOR VAROŠ, 26. JUNA – U prisustvu brojnih zvanica iz političkog, kulturnog i društvenog života opštine Kotor Varoš danas je svečano otvoren Dom kulture u Maslovarama, koji je rekonstruisan u okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, koji predstavlja zajedničku inicijativu vlada Švajcarske i Švedske.

Dom kulture je u potpunosti postao funkcionalan zahvaljujući angažmanu mještana Maslovara i ljudima dobre volje, koji su pružili nesebičnu podršku u sanaciji ovog objekta.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Maslovare Slobodan Jovičić je zahvalio načelniku opštine Zdenku Sakanu i ljudima iz UNDP-a, koji su prepoznali značaj ovog objekta za kulturni život ove mjesne zajednice.

Na radost svih mještana danas smo otvorili novi Kulturni dom, koji će biti na usluzi kulturno-umjetničkim društvima, brojnim Udruženjima i mještanima“, istakao je Jovičić.

On kaže da je opština Kotor Varoš finansirala rekonstrukciju objekta u iznosu od 30 odsto, a UNDP 70 odsto.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je istakao da je ovaj Dom kulture bio neophodan za mjesnu zajednicu Maslovare.

Sa velikim zadovoljstvom mogu reći da smo riješili problem ulaznih vrata, postavili smo novi parket, keramiku i stolariju, a sa novom rasvjetom smo riješili jedan gorući problem“, naglasio je Sakan.

U zabavnom dijelu programa nastupili su članovi kulturno-umjetničkog društva /KUD/ “Brio-Rudar” Maslovare.

0

Opština Kotor Varoš dobila potvrdu o sertifikaciji

BANJALUKA, 22. JUNA – Direktor Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić uručila je danas načelniku opštine Kotor Varoš potvrdu o ispunjenosti kriterijuma programa sertifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Dobijanje sertifikata je svojevrsna potvrda da je opština Kotor Varoš u svakom trenutku na raspolaganju lokalnoj poslovnoj zajednici i potencijalnim inostranim investitorima te da se učinio maksimum na uklanjanju postojećih administrativnih barijera u poslovanju.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je istakao da je ulazak u proces sertifikacije predstavljao kako izazov tako i potrebu da opština izvrši svojevrsnu inventuru vlastitih potencijala i sposobnosti da privuče strane investitore i naravno da ohrabri domaće privrednike.

Privreda Kotor Varoša je tradicionalno usmjerena ka obućarskoj i mašinskoj industriji i u te dvije oblasti imamo respektabilna privredna društva koja zaslužuju ne samo pažnju opštinske uprave već i šire društvene zajednice“, rekao je Sakan.

On je dodao da su kotorvaroški privrednici svojevrsni ambasadori dobre privredne aktivnosti i na osnovu njihovog rada opštinu Kotor Varoš potencijalni investitori mogu prepoznati kao sredinu sa kvalitenim poslovnim ambijentom.

Bez saradnje i podrške institucija RS i BiH lokalne zajednice ne mogu na adekvatan način odgovoriti svim izazovima kojima su izložene, ali uz dobru saradnju mogu uraditi i više nego što su i same planirale. Jedni drugima moramo biti i podrška i podsticaj da uvijek možemo i bolje i više“, zaključio je Sakan.

Današnjem potpisivanju ugovora o sprovođenju procesa sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u Jugoistočnoj Evropi /BFC SEE/ sa predstavnicima Novog Grada, Prnjavora i Broda, kao i resertifikaciji lokalnih samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem sa predstavnicima Banjaluke i Bijeljine, te uručenju potvrde o sertifikaciji opštini

Kotor Varoš prisustvovali su ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

Ovom prilikom održana je panel-diskusija “Uslovi poslovanja i investicije – Primjeri dobre dobre prakse u sertifikovanim lokalnim samoupravama”.

0

30.000 km za sekundarnu kanalizaciju

KOTOR VAROŠ, 21. JUNA – Opština Kotor Varoš je izdvojila 30.000 KM budžetskih sredstava za rješevanje problema oborinske i fekalne kanalizacije u urbanom dijelu Kotor Varoša na desnoj obali rijeke Vrbanje.

Radovi na projektu „Izgradnja kanalizacione mreže u Kotor Varošu – sekundarna kanalizacija krak 1 i 2“ obuhvataju spajanje korisnika iz Ulice Petra Kočića na već postojeću kanalizacionu mrežu postavkom cijevi i izgradnjom betonskih šahtova.
Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je istakao da će na ovaj način biti riješen jedan od gorućih problema za mještane naselja Vakuf.
Domaćinstva u ovom naselju će nakon dužeg vremena biti priključena na postojeću kanalizacionu mrežu, a završetak radova je predviđen za 30. juni“, istakao je Sakan.
On je naglasio da će do kraja juna biti riješen i problem fekalnih i oborinskih voda koje se usljed obilnih kiša izlijevaju na magistralni put M-4 iz Ulice Bore Stankovića.
Izvođač radova na realizaciji projekta „Izgradnja kanalizacione mreže u Kotor Varošu – sekundarna kanalizacija krak 1 i 2“ je Građevinsko preduzeće „Dekol“ iz Kotor Varoša.

0
Page 1 of 2 12