Vijesti

Pružiti podršku privrednim subjektima

KOTOR VAROŠ, 6. JULA – Na današnjoj redovnoj sjednici Privrednog savjeta opštine Kotor Varoš zaključeno je da se uz podršku fondova, koje osniva Vlada Republike Srpske, pomogne rad privrednih subjekata u lokalnim zajednicama.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić je istakao da su najveći gubitnici u proteklom periodu, uzrokovanom pojavom virusa korona, kompanije koje nisu radile, što će ostaviti posljedice na javnu potrošnju, pad prihoda i PDV-a.

Za mart su isplaćeni doprinosi, dok će u aprilu radnicima biti isplaćena minimalna plata i doprinosi, a slične mjere nastojimo da kreiramo i za maj. Omogućeno je prolongiranje uplata poreza na dohodak i obaveza po završnom računu, a treći paket mjera odnosiće se na pomoć u obnavljanju proizvodnje i povratak na tržište“, naglasio je Račić.

On je najavio formiranje garantnog fonda, koji će imati početni kapital od oko 100 miliona KM, koji bi služio kao garancija kompanijama za kredite, zatim kompenzacioni fond, iz kojeg bi bile isplaćivane plate radnicima i treći fond za podršku lokalnim zajednicama.

Ako bismo se u posljednjem kvartalu ove godine vratili na normalan nivo proizvodnje kakav je bio prije početka krize, mogli bismo biti zadovoljni. Virus nam je poremetio sve planove, prema prognozama očekuje nas pad BDP-a od oko pet odsto“, poručio je Račić i pohvalio rad fabrike obuće „Dermal“, koja je u jeku krize zapošljavala nove radnike.

Načelnik opštine Kotor Varoš je istakao da lokalna uprava ima odličnu saradnju sa privrednim subjektima i da je ona bila na vrlo visokom nivou za vrijeme pandemije virusa korona.

On je informisao članove Privrednog savjeta o realizaciji zaključaka sa prethodnih sjednica, a razmatran su Izvještaj o radu Privrednog savjeta i izvršenje budžeta za prošlu godinu.

Direktori fabrika obuće „Dermal“ i „Sportek“ Radenko Bubić i Miroslav Petrešin su istakli da su imali značajnu podršku opštine Kotor Varoš u proteklom periodu, uz napomenu da su organizovali rad uz sprovođenje svih mjera zaštite preporučenih od nadležnih institucija koje se odnose na zaposlene.

0
Translate »