Vijesti

Povećan broj radnika u 2018. godini

KOTOR VAROŠ, 16. SEPTEMBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan upoznao je danas članove Privrednog savjeta opštine sa činjenicom da je zahvaljujući zavidnom poslovanju privrednih subjekata na području opštine u prošloj godini zaposleno 130 radnika više i da je neto dobit veća za 6,3 %.

Prosječna bruto plata je iznosila 957 KM u prošloj godini, evidentan je blagi porast zaposlenih u vremenu sve većeg odlaska radno sposobnog stanovništva i nastojaćemo da nastavimo taj trend i u ovoj godini“, rekao je Sakan.

Budžet opštine za 2019. godinu iznosi 8.600.000 KM, a u prvom polugodištu su ostvareni prihodi u iznosu od 5.900.000 KM, dok su rashodi bili 3.960.000 KM.

Usvojena je informacija o stipendiranju studenata i đaka, a za tu namjenu iz opštinskog budžeta se izdvaja 70.000 KM.

Sportska dvorana koja je izgrađena u okviru Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” zbog određenih nedostataka još nije dobila upotrebnu dozvolu.

Sakan je na sastanku o projektima i aktivnostima koji su realizovani u protekla tri mjeseca naglasio da je Komisija za tehnički prijem ustanovila određene nedostatke na elektroinstalacijama, koji su u značajnoj mjeri sanirani, kao i problem kotlovnice koja nije završena.

Predstavnici odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove su na inicijativu rukovodstva Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” izvršili predračun radova na uređenju radionice za praktičnu nastavu, uz mogućnost da se dio radionice može izdati zainteresovanim preduzećima za otvaranje pogona u mašinskoj struci.

Zaključeno je da je neophodno putem donatorskih sredstava obezbijediti 35.000 KM za sanaciju krova i tehničko uređenje radionice, kako bi ona bila funkcionalna.

Odjeljenje za društvene djelatnosti u što kraćem roku mora oformiti Savjetodavno vijeće Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla”, koje bi po novom zakonu o Srednjem obrazovanju činili privrednici i članovi lokalne uprave.

Preduzeću “Putevi Republike Srpske” upućen je zahtjev za davanje saglasnosti za projektovanje i izgradnju autobuske stanice kod pilane “EFM” na magistralnom putu M-4 i da se još čeka adekvatan odgovor.

U toku je izrada Regulacionih planova u Donjem Varošu i Knez Mihajlovoj ulici, čime bi se na najbolji mogući način riješio problem saobraćajne infratsrukture, parkinga i prostora u gradskim područjima koja gravitiraju prema fabrikama obuće “Dermal” i “Sportek”.

Izgradnja trase vodovoda prema mjesnoj zajednici Zabrđe teče predviđenom dinamikom i očekuje se da će problem neadekvatnog snabdijevanja vodom za piće biti riješen do kraja oktobra, odnosno da će vodu za piće dobiti domaćinstva do Osnovne škole i fabrike “Sim tehnik”.

0