Vijesti

Održan sastanak sa drvoprerađivačima

KOTOR VAROŠ, 18. OKTOBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan sastao se sa drvoprerađivačima sa područja opštine kako bi se analiziralo stanje u ovom sektoru i razgovaralo o njihovom snabdijevanju šumskim drvnim sortimentima.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Igor Zubić i v.d. direktora ŠG „Vrbanja“ Igor Andrić.

Predstavnici drvoprerađivačkih preduzeća sa područja opštine Kotor Varoš su bili jedinstveni u ocjeni da su ugovorene količine šumskih drvnih sortimenata u tekućoj godini nedovoljne za ostvarenje minimalne proizvodnje.

U posljednje vrijeme je primjetna daleko veća isporuka šumskih drvnih sortimenata (kvalitetna oblovina) drvoprerađivačima sa drugih područja. Neophodno je aktivno učešće lokalne zajednice u procesu raspodjele šumskih drvnih sortimenata i prioritetno snabdijevanje lokalnih drvoprerađivača od strane Šumskog gazdinstva“, poručili su lokalni drvoprerađivači.

Vršilac dužnosti direktora ŠG „Vrbanja“ Igor Andrić je naglasio ovo preduzeće daje prijedloge ugovora o snabdijevanju, a uprava Javnog preduzeća donosi konačnu odluku.

Pomoćnik resornog ministarstva Igor Zubić podsjeća da je sličan problem prisutan i u drugim opštinama, te da su potrebe drvoprerađivača za pilanskim trupcima dva i po puta veće od proizvedenih količina u šumama Srpske.

Po njegovima riječima u pripremi je Plan unapređenja proizvodnje u šumarstvu u okviru koga će se razdvojiti firme koje vrše poslove eksploatacije od preduzeća koja vrše poslove cijepanja drveta, kako bi eksploatacija šuma bila finansijski održiva.

Predstavnici opštine su podsjetili na činjenicu da Kotor Varoš raspolaže sa velikim etatom šuma, zbog čega lokalni drvoprerađivači moraju dobiti potrebne količine drvnih sortimenata za nesmetan proces proizvodnje.

Nakon rasprave usaglašeni su i usvojeni sljedeći zaključci:

1) Da se do kraja tekuće godine prioritetno realizju svi ugovori o snabdijevanju šumskih drvnih sortimenata lokalnim drvoprerađivačima
2) Da Javno preduzeće „Šume RS“ i ŠG „Vrbanja“ pronađu mogućnosti dodatnih ugovaranja određenih količina drvnih sortimenata do kraja godine za lokalne drvoprerađivače kojima su realizovani ugovori
3) Da se prilikom raspodjele i ugovaranja snabdijevanja šumskim drvnim sortimentima za 2020. godinu za lokalne drvoprerađivače obezbijedi transparentnost i aktivno učešće načelnika opštine kao predstavnika opštine Kotor Varoš

0
Translate »