Vijesti

45.000 KM za modernizaciju puta u Podbrđu

BANjALUKA, 5. JANUARA – Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan potpisali su danas u Banjaluci sporazum o finansiranju projekta “Modernizacija puta u naselju Podbrđe – opština Kotor Varoš”, čija je vrijednost 45.000 KM.

Čordaš je istakao da je realizacija infrastrukturnih projekata u povratničkim zajednicama veoma važan segment održivog povratka.

Nastojimo ih podržavati u skladu sa mogućnostima, a paralelno s tim radimo i na kontinuiranom obezbjeđivanju stambenih rješenja za povratnike i raseljena lica”, istakao je Čordaš.

On je dodao da je 45.000 KM obezbijeđeno putem realizacije Programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za 2017. godinu.

Sakan je istakaoa da je, zahvaljujući resornom ministarstvu, prethodnih godina na prostoru ove opštine realizovan veliki broj projekata koji su znatno unaprijedili kvalitet života povratnika, raseljenih lica i svih stanovnika te lokalne zajednice.

On je Čordaša upoznao o trenutnom stanju u opštini, pokazavši spremnost da se odlična saradnja sa resornim ministarstvom nastavi i u ovoj godini putem realizacije infrastrukturnih i drugih projekata značajnih za povratnike i raseljena lica.

Iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica saopšteno je da su, s ciljem poboljšanja položaja povratnika u Kotor Varošu, nedavno uručeni ključevi za osam obnovljenih kuća hrvatskih povratnika.

Kuće su obnovljene u okviru sprovođenja Projekta obnove stambenih jedinica /SAF/, a u toku je i realizacija Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja /RSP/, u okviru kojeg će u ovoj opštini putem Potprojekta BH2 biti obnovljeno ukupno 38 kuća za izbjegla i raseljena lica bošnjačke, hrvatske i srpske nacionalnosti.

U pripremi je i sprovođenje Potprojekta BH4, čijom će realizacijom biti izgrađeno 20 kuća za povratničke porodice.

Tri individualne stambene jedinice izgrađene su putem realizacije Projekta rekonstrukcije stambenog fonda /OPEC/, a ukupna vrijednost ova tri projekta koja se realizuju na prostoru kotorvaroške opštine iznosi oko 2,5 miliona KM”, naveli su iz resornog ministarstva.

0